Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hangklónok árasztják el a médiát és a szórakoztatóipart

2021. március 23. - ferenck

Egyre többen használnak mesterségesintelligencia-módszereket színészek hangjának utánzására. Ezek a technológiák a képes, mozgóképes kamuképek vagy „mélyhamisítványok” (deepfakes) audió megfelelői.

Játékfejlesztők és marketingesek egyrészt pénzmegtakarításból, másrészt termékeik még immerzívebbé tétele miatt klónoznak hangokat.

hangfake0.jpg

Az erre specializálódott brit Sonantic startup például bejelentette, hogy húszpercesnél rövidebb gyakorlóadatból bármely színész hangját reprodukálják. Technológiájuk lehetővé teszi médiakészítők számára, hogy fokozzanak, változatosabb intenzitással adjanak vissza különböző érzelmeket, például dühöt, boldogságot vagy félelmet. A cég egyébként az így szerzett bevételeket megosztja az eredeti hang tulajdonosával.

hangfake1_1.jpg

Az amerikai Replica Studios az angol fonetika lényegét lefedő, színészek által felolvasott húsz mondaton gyakoroltatja rendszerét. Az általuk módosított Cyberpunk 2077-ben a nem játékos karakterek név szerint szólítják meg a játékosokat. A cég a bevételeket ugyanúgy megosztja a színészekkel, mint a Sonantic.

Az MSCHF marketingcég Gucci Mane rapper hangját szintetizálta, és a hasonmás olyan klasszikusokat mesél el, mint a Büszkeség és balítélet vagy a Don Quijote.

A szórakoztatóipar nagy része rendezte a színészek hangja feletti jogokat, sok amatőr tartalomgyártó viszont előszeretettel alkalmazza a technológiát, és jogi szempontból gyakran téved ingoványos terepre. Tim McSmythers kutató például a közösségi médiában futó Speaking AI-ban hírességek hangját utánzó, begyakoroltatott gépi modelleket használ, és közkedvelt film- vagy televízió-jelenetekbe illeszti azokat. Így fordulhatott elő, hogy Homer Simpson magyarázott el egy legendát Anakin Skywalkernek. A 15.ai webes alkalmazás pedig játék- és tévésorozat-karakterek remek minőségű hangját „kölcsönzi” egyedi párbeszédekhez.

hangfake.jpg

A hangklónozás a kamuképekhez és videókhoz hasonlóan kreatív energiákat is felszabadít, praktikus is, például a színészek bekapcsolódása előtt könnyebb a párbeszédeket letesztelni, de a mellékszereplők is gyakrabban szóhoz juthatnak így. A technológiával természetesen vissza is lehet élni, sajnos ez elkerülhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8616471382
süti beállítások módosítása