Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kalifornia törvényileg korlátozza a mélyhamisítványokat

2024. október 08. - ferenck

Gavin Newsom, Kalifornia népszerű demokrata kormányzója a generatív mesterséges intelligencia politikai és szórakoztatóipari használatát visszaszorítani hivatott nyolc törvényjavaslatot írt alá

A kaliforniai új törvények gyakran szolgálnak példaként az USA többi szövetségi állama, a szövetségi kormány és más országok számára. A mélyhamisítványok (deepfakes) politikai kampányban történő szabályozásával a Szövetségi Választási Bizottság (FEC) által hagyott rést tömtek be. 

kalifornia.jpg

Az FEC azért nem foglalkozhatott vele, mert nem rendelkezik az MI politikai hirdetésekben való alkalmazásának szabályozásához szükséges engedélyekkel. Közben az engedélyekkel rendelkező Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) javaslatot tett az „MI politikai hirdetésekben” téma szabályozására, csak még nem emelkedett törvényerőre.

Kalifornia megelőzte őket, az MI-modellek fejlesztését hátráltató, 1047-es számú szenátusi törvényjavaslatot viszont (egyelőre biztosan) nem léptette érvénybe a szövetségi állam. Newsom teljesen logikusan érvelt: a javaslat visszavetheti az innovációt, és különösen a nyílt forrású kezdeményezéseknek árthat.

Kalifornia a racionális megoldást választotta: MI-modellek helyett nem kívánatos alkalmazásokat vett célba. Általános rendeltetésű technológiákat sokféleképpen alkalmazhatunk, a zömük pozitív, viszont ha törvényileg hátráltatjuk a fejlesztéseket, mindenféle alkalmazást korlátozunk, lényegében közös nevezőre hozzuk a mélyhamisítványokat és a diagnosztikai appokat. Newsom remélhetőleg megvétózza az 1047-es törvényjavaslatot.

Az egyik új törvény megtiltja a jelöltekről, választási hivatalnokokról és a választási folyamatról ismerten megtévesztő MI-tartalmak a választást megelőző százhúsz és az azt követő hatvan napban történő terjesztését.

Két másik a politikai hirdetésekre vonatkozik. Ha a tartalmat MI generálta vagy érdemben módosította, fel kell tüntetni. A másik nagy online platformokat szólít fel MI által generált politikai tartalmak felcímkézésére vagy eltávolítására. További két törvény az előadóművészeket védi digitális hasonmásaik használatával szemben. Ez csak engedéllyel, elhunytak esetében pedig az örökösök hozzájárulásával történhet.

Két törvény a szexuálisan explicit tartalmakat szabályozza, Személyek hozzájárulása nélkül készülő ilyen tartalmak mostantól büntetőjogilag a garázdaság kategóriájába tartoznak. A másik törvény szexuálisan explicit mélyhamisítványok bejelentésére szólítja fel a közösségimédia-platformokat.

A nyolcadik törvény kimondja, hogy az MI-vel generált médiatartalmakon meg kell jelölni, hol készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6318695732
süti beállítások módosítása