Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hangklónozással kelnek életre az USA Legfelsőbb Bíróságának fontos pillanatai

2024. május 29. - ferenck

1954. május 17-én, az Amerikai Legfelsőbb Bíróság épületén kívül senki nem hallhatta, ahogy Earl Warren, a testület elnöke bejelentette az iskolai deszegregációról szóló történelmi döntést.

Hetven évvel később, innovatív hangklónozó technológia jóvoltából lehetséges, hogy halljuk Warrent és az érveket. Az anyag erre a célra tervezett honlapon hallgatható meg. Az Északnyugati Egyetem korábbi tanára, Jerry Goldman a fejlesztő, aki azért mérges, mert a bíróság 1955 előtt nem vett fel hanganyagot. A szöveges leiratok sajnos nem ugyanazok.

usa_legfelsobb_birosag.jpg

De hiába készülnek 1955 óta hangfelvételek, 1969-ig senki nem hallhatta. A Nemzeti Archívum akkor tette nyilvánossá őket oktatási és jogi kutatásokra, a nagy nyilvánosság számára viszont csak 1993-tól elérhetők. A korai 2000-es évektől a bíróság saját honlapján is posztol anyagokat, igaz, többnapos késéssel. Rendszeres élőközvetítés (livestream) csak 2020-tól van.

Goldman egy éve látott egy előadást amelyben mesterséges intelligenciával keltettek életre egy ismerős hangot. Rögtön felmerült benne, hogy a technológiát esetleg történelmi bírósági esetekre alkalmazhatná. Megkereste egy korábbi diákját, az interaktív audióval foglalkozó Spoolert vezető James Boggst, akit érdekelt az ötlet.

usa_legfelsobb_birosag0.jpg

Első lépésben 1955 előtti hanganyagokat kerestek. Nem volt könnyű dolguk, 1955 utániaknál már inkább. Találtak, és MI-technológiával a hangmintákat a történelmi leiratokat felolvasó színészekével keverték, hogy úgy tűnjön, mintha ismét beszélnének.

A tényleges viták elhúzódtak: tizennyolc óra három nap alatt, harmincnyolc résztvevővel. Goldman egy órára szűkített, negyvenöt perces prezentációval, benne Warren felolvasásával. A kutató Warren írott hagyatékát is átnézte, hogy az újraalkotásnál a főbíró személyiségét is figyelembe vegyék.

A technológia lenyűgöző, viszont sokan félnek, hogy hazugságokat adnak vele ismert személyek szájába. Az elnökválasztás előtt különösen tartanak ettől a nem éppen kecsegtető lehetőségtől. Egyesek szerint a szerzői joghoz hasonlóan, elhunyt személyek esetében is hetven évig kellene várni az „újrahasznosításra.” A szabályozás azonban nem egyértelmű – azért sem az, mert nincs.

Boggs szerint a mélyhamisítványokkal (deepfakes) ellentétben munkájuk „mélyigazság” (deep truth). Nem hoznak létre új tartalmat, valóban elhangzott szövegek hallhatók, hitelességüket történelmi dokumentumok igazolják.       

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1918410459
süti beállítások módosítása