Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Feltámaszthatók a dinoszauruszok

2021. április 08. - ferenck

Elon Musk 2016-ban alapította a Neuralinket. A techguru egyik legambiciózusabb vállalkozásának célja az emberi agy tényleges összekötése a számítógéppel (Brain Computer Interface, BCI), mert csak így tudjuk magunkba integrálni, a szerinte az emberiségre leselkedő legnagyobb veszélyt, a mesterséges intelligenciát.

Max Hodak társalapító nemrég nyilatkozta, hogy BCI technológiájukkal a játékipart is forradalmasítani fogják, a napokban pedig még meghökkentőbbet mondott.

„Ha akarnánk, valószínűleg létre tudnánk hozni a Jurrasic Parkot. A dinoszauruszok genetikailag ugyan nem lennének autentikusak, de… Tizenöt év tenyésztés és mérnöki tervezés után szuperegzotikus új fajok jelenhetnek meg” – jelentette ki.

jurrasic.jpg

A Jurrasic Park és a Jurrasic Világ a sci-fi író Michael Crichton bestsellerén alapuló filmsorozat, eddig öt mozi, de már készül a hatodik. Mindegyik arról szól, hogy mennyire rossz ötlet a jura-kori élővilág, nevezetesen a dinoszauruszok újraalkotása napjainkban.

A genetikai kutatások legújabb eredményeinek felhasználása új lények létrehozására nagyon izgalmas ötlet, viszont ha valami elvileg kivitelezhető, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg van értelme. Sőt, sok esetben úgy tűnik: nagyon nincs.

Új dinoszauruszok teremtése nemcsak szórakoztató és játékos munka, hanem Hodak szerint a biológiai sokszínűség, a biodiverzitás növelése is egyben. Azért van szükség rá, mert a jelen egyik trendje pontosan ezzel ellentétes folyamatok összessége: fajok tömeges kipusztulásának, a beszűkülő életterek korszakának közepén járunk.

„A biodiverzitás komoly érték, a természet megőrzése nagyon fontos. De miért állunk meg ott, hogy ezt elmondjuk? Miért nem lépünk tovább? Miért nem hozunk tudatosan létre újabb sokszínű élővilágokat?” – folytatja eszmefuttatását Hodak.

Természetvédők évek óta többször kifejezték kihalt fajok feltámasztása miatti aggodalmukat. Részben azért ellenzik, mert az ökoszisztémák, amelyben éltek, változatos okok miatt, de nélkülük is működtek tovább. Ha viszont újjáélesztünk kipusztult állatokat, ha a biodiverzitás teljesen új formáit hozzuk létre, ugyanazt érhetjük el, mintha invazív fajokat eresztenénk rá az ellenük való védekezésre már alkalmatlan ökoszisztémákra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1916492440
süti beállítások módosítása