Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Már kínai a világ legerősebb kvantumszámítógépe

2021. július 15. - ferenck

Kínai kutatók új rekordot jelentettek be, állításuk szerint kvantumszámítógépük minden eddiginél, köztük a világvezető Google gépénél is nagyobb kapacitású. Elmondták, hogy komputerük 66 kvantumbitjéből (qubit) 56-ot használt egy probléma megoldásához.

A 66 qubit a kétdimenziós programozható gép maximális teljesítménye, tehát a kvantuminformáció, az egyedi elektron kvantumállapota ennyi biten keresztül kódolható.

china_quantum.jpg

A Google Sycamore processzora „csak” 54 qubittel dolgozik. A nagyvállalat 2019-ben érte el, hogy a gép másodpercek alatt megoldott egy, hagyományos komputernek tízezer év munkát jelentő feladatot. Ezzel valósult meg az úgynevezett kvantum-szupremácia, azaz egy kvantumgép gyorsabban elvégzi a számítást, mint egy klasszikus szuperszámítógép. Az ilyen számítások meghaladják a mostani computerek képességeit.

A kínai tudósok ennyire nem rohantak előre az időben. A kutatásokat ismertető tanulmányban elmagyarázzák, hogy a nevével a 429 és 500 között élt híres matematikus, Zu Chongzi (magyar átírásban Cu Csung-cse) előtt tisztelgő (és a képen látható) gép hetven perc alatt abszolvált a leggyorsabb szuperszámítógépnek nyolc évig tartó feladatot.

A szuperszámítógépek által megválaszolatlan, nagyon bonyolult kérdésre, véletlenszerű kvantum-áramkörök kimeneti eloszlására kellett megoldást találnia.  

A számítási költségek kétszer-háromszor voltak magasabbak, a feladat pedig legalább százszor bonyolultabbnak bizonyult, mint a Sycamore-é.

A bejelentés sokat elárul arról, hogy mire lehetnek képesek a kvantumszámítógépek. A tanulmány viszont még nem esett át az ilyenkor szokásos kollegiális lektoráláson (peer-review). Az összes többi kvantumgépre érvényes másik probléma, hogy maga a használati eset (use case) annyira szélsőségesen speciális, hogy a Zu Chongzi hiába oldotta meg briliáns módon, ezzel még nem fogja helyettesíteni a bináris processzorokat.

A mostani fejlesztőcsoport több tagja egy másik csapatban 76 fotonikus qubites kvantumszámítógépet mutatott be tavaly. Azok a qubitek a fotonok töltöttségi állapotáról tartalmaznak infókat. Magát a komputert viszont nem lehetett úgy programozni, mint az új világcsúcstartót, lényegében összehuzalozták, hogy elvégezze a célszámítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr616616244
süti beállítások módosítása