Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új európai robotkar a Nemzetközi Űrállomáson

2021. július 26. - ferenck

Július 15-én autonóm robotkar repült a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol az orosz részlegen állt munkába. A gép a Nauka (oroszul tudomány) nevű, moszkvai fejlesztésű többrendeltetésű laboratóriumi modullal együtt indult útnak a kazahsztáni Bajkonurból.

Az Európai Robotkart (ERA) a kontinens meghatározó légjármű-ipari nagyvállalata, az Airbus által vezetett konzorcium építette az ESA (Európai Űrügynökség) számára.

A fejlesztés két évtizedig tartott, az alkatrészeket az Airbus hollandiai üzemében szerelték össze, ERA ott nyerte el végső formáját.

space_station.jpg

A gép két szimmetrikus, öt-öt méteres karjával iránytűre emlékeztet. A karok végére rugalmas kezeket illesztettek. ERA önállóan mozoghat az űrállomáson, bármihez hozzákapcsolhatja magát.

630 kilós tömegével nagyon könnyűnek számít. Alumínium- és szénrost-szerkezettel érték el ezt a számot, ami például azért is bámulatra méltó, mert akár nyolcezer kilós alkatrészeket is tud mozgatni, telepíteni. Precizitásával sincs gond, célpontjait öt milliméter pontossággal éri el. De ha kell űrhajósokat (amerikai asztronautákat és orosz kozmonautákat) is szállít az egyik munkaállomásról egy másikra.

Az űrhajósok az űrállomáson vagy valósidőben irányítják a kart, vagy előre programozzák, hogy aztán egyedül oldja meg a feladatokat. A közepén található kiegészítő számítógép az űrséták közbeni utasítások bevitelére szolgál, azon keresztül közlik a géppel a teendőket.

Az infravörös kamerával felszerelt ERA meg tudja vizsgálni az űrállomás és a komponensek szerkezetét, és a látottakat élőben továbbítja, streameli az ottani laborban dolgozó űrhajósoknak.

ERA nincs egyedül, mert az ISS-en két másik robotkar is dolgozik: a Canadarm2 tizenhét, a modulokat távirányítva módosító japán rendszer pedig tíz méter hosszú. Viszont egyikük sem éri el az orosz részt, így az uniós robot kitüntetett szerephez jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8816618630
süti beállítások módosítása