Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi tanulás segíti a kaliforniai borászokat

2021. november 08. - ferenck

Az erdőtüzek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Ausztrália, Kalifornia és Franciaország borvidékei számára. Becslések szerint 2020-ban 3,7 milliárd dolláros kárt okoztak. Mesterségesintelligencia-technikák segíthetnek a veszteségek csökkentésében.

A tüzek által pusztított egyes borászatok gépi tanulást használva igyekeznek „füstmentes” borokat készíteni. Mindent megtesznek azért, hogy az ital ízén véletlenül se lehessen érezni a tűz hatását.

bor.jpg

Egyes kaliforniai borászok a Tastry szolgáltatással azonosítják a füst által károsított szőlőfürtöket. A szolgáltatás CompuBlend rendszere javaslatot tesz, hogy melyeket lehet problémamentesen összekeverni.

CompuBlend a szőlő vegyi összetételének elemzésével kezdi. A füstös anyagot tartalmazó fürtöket is vizsgálja, és egy modell az ízt „álcázó” más változatok hozzáadását javasolja.

bor0.jpg

A rendszert többféle szőlő vegyi összetételének és a fogyasztói preferenciák vizsgálatára tanították be. Különböző ízekre és aromákra, például a kávé vagy a frissen lenyírt fű szagára adott reakciókat is tanulmányozott.

A modell előzetes ismeretei alapján megtalálja a kellemetlen mellékízeket elrejtő és a fogyasztóknak ízlő keverékeket.

Nem ez az első eset, amikor a borászat ősrégi mestersége találkozik a mesterséges intelligenciával.

A keréken mozgó autonóm VineScout robot lidar és ultrahangos kamerák segítségével tájékozódik a szőlőtőkék között. Feladata a talajminőség ellenőrzése.

A Diam Bouchage parafadugó-gyártó különféle dugókról készített röntgenképeket elemző gépitanulás-eszközzel dolgozik. Az MI a képek alapján állapítja meg a dugók minőségét.

Az ausztrál Ailytic gépitanulás-platformja a termesztési folyamat aspektusainak, például az időjárásnak vagy a raktáron lévő üvegkészletnek a folyamatos megfigyelésével segíti a borászokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9216690026
süti beállítások módosítása