Az erdőtüzek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Ausztrália, Kalifornia és Franciaország borvidékei számára. Becslések szerint 2020-ban 3,7 milliárd dolláros kárt okoztak. Mesterségesintelligencia-technikák segíthetnek a veszteségek csökkentésében.
A tüzek által pusztított egyes borászatok gépi tanulást használva igyekeznek „füstmentes” borokat készíteni. Mindent megtesznek azért, hogy az ital ízén véletlenül se lehessen érezni a tűz hatását.
Egyes kaliforniai borászok a Tastry szolgáltatással azonosítják a füst által károsított szőlőfürtöket. A szolgáltatás CompuBlend rendszere javaslatot tesz, hogy melyeket lehet problémamentesen összekeverni.
CompuBlend a szőlő vegyi összetételének elemzésével kezdi. A füstös anyagot tartalmazó fürtöket is vizsgálja, és egy modell az ízt „álcázó” más változatok hozzáadását javasolja.
A rendszert többféle szőlő vegyi összetételének és a fogyasztói preferenciák vizsgálatára tanították be. Különböző ízekre és aromákra, például a kávé vagy a frissen lenyírt fű szagára adott reakciókat is tanulmányozott.
A modell előzetes ismeretei alapján megtalálja a kellemetlen mellékízeket elrejtő és a fogyasztóknak ízlő keverékeket.
Nem ez az első eset, amikor a borászat ősrégi mestersége találkozik a mesterséges intelligenciával.
A keréken mozgó autonóm VineScout robot lidar és ultrahangos kamerák segítségével tájékozódik a szőlőtőkék között. Feladata a talajminőség ellenőrzése.
A Diam Bouchage parafadugó-gyártó különféle dugókról készített röntgenképeket elemző gépitanulás-eszközzel dolgozik. Az MI a képek alapján állapítja meg a dugók minőségét.
Az ausztrál Ailytic gépitanulás-platformja a termesztési folyamat aspektusainak, például az időjárásnak vagy a raktáron lévő üvegkészletnek a folyamatos megfigyelésével segíti a borászokat.