Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kína szigorúbban szabályozza az online ajánlóalgoritmusokat

2021. november 10. - ferenck

Az internetet szabályozó kínai állami szervezet (Cyberspace Administration of China, CAC) a dezinformációt terjesztő, a nemzetbiztonságot fenyegető és a függőséget elősegítő rendszereket tiltó, az ajánlóalgoritmusok működését, használatát jelentősen korlátozó törvényeket javasol.

A CAC az ország szocialista berendezkedésének támogatását, a szocialista alapértékek promótálását sugallja az ajánlórendszereknek. A nyilvánosság visszajelzését is várják, de nem teljesen világos, hogy mire számítanak tőlük, mint ahogy a törvény érvénybe lépésének időpontjáról sincs információ.

A törvényjavaslat alapján az algoritmusoknak ezentúl tilos kihasználni a felhasználók viselkedését, például nem emelhetik meg az általuk gyakran vásárolt termékek árát.

kina_ajanlok.jpg

Ismertetni kell a fogyasztókkal a tartalomszolgáltató platformok algoritmusainak működési elveit, amelyeket kötelező lesz folyamatosan auditálni, hogy valóban megfeleljenek a CAC szabályozásának. Lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók, ha akarják, akkor könnyen deaktiválják az automatizált ajánlókat.

A kamu felhasználó-profilokat létrehozó, a dezinformációt terjesztő, az egyéni jogokat megsértő algoritmusok le lesznek tiltva. A szabályozók nem fogalmazták meg pontosan, hogy mit is értenek egyéni jogokon.

Az érintett platformoknak engedélyt kell kérniük a közvéleményt, közhangulatot befolyásolni, elbizonytalanítani képes algoritmusok alkalmazása előtt.

Még mielőtt tücsköt-békát összebeszélnénk a kínai diktatúrára, ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a távolkeleti szuperhatalom ezirányú törekvéseivel nincs egyedül. Az EU szabályozási tervezetet adott ki a társadalmi szint szerinti pontozást végző rendszerek, a valósidejű arcfelismerés, a felhasználói viselkedés manipulálására fejlesztett algoritmusok nagyon szigorú korlátok közé szorításáról, betiltásáról.

Az algoritmusok elszámoltathatóságát célzó és az Egyesült Államok kongresszusán elakadt törvény megkövetelné a cégektől, hogy végezzenek kockázat-felmérést a dezinformációt potenciálisan terjesztő és társadalmi előítéleteket növelő rendszerek használata előtt.

A szabályozás azért fontos, mert az ajánlóalgoritmusok hozzájárulhatnak a közösségimédia-függőséghez, terjeszthetik a dezinformációt és szélsőséges politikai nézeteket. Ugyanakkor a fogyasztói jogok védelme és a tartalomszolgáltatók szabad önkifejezése közötti kényes egyensúlyt is fenn kell tartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2416690906
süti beállítások módosítása