Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A jövő kvantumszámítógépei feltörik a ma még feltörhetetlen titkosítást

2022. január 07. - ferenck

A hackerek a jelenben is komoly fenyegetést jelentenek, de az Egyesült Államok kormánya, a jövőre gondolva, igyekszik felkészülni egy hosszútávú problémára.

Sok támadó abban a reményben gyűjti illegálisan az érzékeny, de titkosított adatokat, hogy előbb-utóbb képesek lesznek feltörni azokat. Optimizmusukat a kvantumszámítógépekre alapozzák.

Ezek a gépek teljesen másként működnek, mint a jelenleg használatban lévő klasszikus komputerek. Komplexitásuk lehetővé teszi, hogy kényes adatokat, például kereskedésünket vagy államtitkokat láthatatlanná-olvashatatlanná tevő algoritmusok munkáját feltörjék.

kvantumhack.jpg

A kvantumszámítógépek gyerekcipőben járnak, csak csúcslaborokban működnek ideig-óráig, de a fejlesztésekbe világszerte rengeteg pénzt fektetnek, fel is pörögtek rendesen. Óriási potenciál rejlik bennük, és az áttörés hiába várat magára, biztos be fog következni, utána pedig egy kicsit átértelmeződik a komputer fogalma.

Amerikai szakemberek ezért is látják úgy, hogy az új gépek által okozott biztonsági problémákkal már most kell foglalkozni, mert ha nem, nagyon komoly gondok adódhatnak.

„Szüretelj most, titoktalaníts később” – nagyjából így hangzik az ezzel foglalkozó hackerek krédója. A Nemzetbiztonsági Minisztérium rájuk is gondolt, amikor felvázolta a kvantumszámítógépek fejlődési menetét, és hogy hogyan jutunk el a posztkvantum-kriptográfiáig.

A minisztérium 2016 óta vizsgálja a kérdést, és 2024-re ígérik a kvantumszámítógépes támadások ellen hatékony első algoritmusokat.

Az új kriptográfiákra való áttérés és az átmenet közismerten hosszú és csavaros feladat, és épp ezért könnyebb mindaddig ignorálni, amíg nem túl késő. Profitorientált szervezetek eleve nem foglalkozhatnak évekig jövőbeli absztrakt fenyegetésekkel, mert addig a hipotetikus pontig valamiből mégis meg kell élniük. Viszont úgy is nehéz fejleszteni, hogy sürgősen, kvázi-azonnal kell hatékony megoldás.

Ugyanakkor egyre többen érdeklődnek a kérdéskör iránt. Olyannyira, hogy kisebb iparág is kialakult körülötte, egyesek termékeket is reklámoznak, értékesítenek. A minisztérium illetékesei figyelmeztetnek: a vásárlásnak ma nincs sok értelme, mert nincs még konszenzus az algoritmusok, szoftverrendszerek működési módjáról, nincsenek szabványok, nincs mindenki számára érvényes kiindulási pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5116746480
süti beállítások módosítása