Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Milyen gyógyszerek segítenek a depresszió kezelésében?

2022. február 01. - ferenck

Sokmillióan szenvednek a depressziótól, és több gyógyszert próbálnak ki, míg meg nem találják a valóban hatásost. Orvosaikkal közösen gyakran hónapokon keresztül kísérleteznek. A gépi tanulás és az általa készített pontos előrejelzések segíthetnek rajtuk, és így jóval kevesebbet kell majd találgatniuk.

Ez azért lehetséges mert a Texasi Egyetem Délnyugati Orvosi Központjának kutatása alapján a depresszióra specializált mesterséges intelligencia képes előrejelezni, hogy a páciensek hogyan reagálnak két antidepresszánsra.

depresszio_1.jpg

Az érintettek agyának szkennelését követően az agytevékenységben változatos mintázatok mutathatók ki. A különféle gyógyszerekre adott reakciókban szintén tapasztaltak eltéréseket. Az agyról készült szkennelés és az eredményes kezelésről szóló ismertetők alapján, a texasi kutatók által fejlesztett ideghálók megtanulják, hogyan párosítsanak betegeket szimptómáikat valószínűleg megszüntető gyógyszerekhez.

Több ideghálót tanítottak be a két gyógyszer és placebo hatására bekövetkező depressziószint-változások előrejelzésére. Az adatokat két klinikai tesztből szedték össze: az első 222 súlyos rendellenességekkel küzdő személyről szólt. Felük rendes gyógyszert (Zoloftot), másik felük placebot kapott. A második teszt 37 résztvevőjének szervezete nem reagált a Zoloftra, ezért esetükben más gyógyszerrel (Welbutrinnal) próbálkoztak.

depresszio0_1.jpg

Az adatsor 95 klinikai és demográfiai tulajdonságot tartalmazott: például az öngyilkosság kockázatát, a nyugtalanság mértékét, a bőrszínt, az életkort, valamint minden egyes beteg saját maga által megállapított depressziószintjét a nyolchetes kezelés elején, illetve végén.

A kezelés előtti fMRI szkennelés közben a páciensek számkitaláló játékban vettek részt. Ez a játék depresszió miatt módosult agyfunkciókat indít be. A kutatók speciális módszerrel életnagyságúra, azaz realisztikusra nagyították a szkeneket. A valódikat és a szintetikusakat kétszáz területre osztották, az agytevékenységet pedig ez alapján számszerűsítették, szkenenként hatszáz jeggyel.

Az első modell 48, a második 34 százalékot ért el, míg a mélytanulás (deep learning) nélküli technikákkal általában csak tizenöt százalék körüli eredményt szoktak elérni.

Mielőtt azonban a módszer klinikai gyakorlattá válna, a modelleknek jóval több antidepresszánst kell ismerniük. A kutatók most ebben az irányban folytatják munkájukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5916775570
süti beállítások módosítása