Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Óriási lépegetőrobotot épített a kínai hadsereg

2022. március 08. - ferenck

Kína azt állítja, hogy létrehozta a világ legnagyobb négylábú bionikus robotját. A gigantikus „mechanikus jak” óránkénti közel tíz kilométeres sebességgel tud menni, miközben százötven kilónál súlyosabb terhet is képes cipelni. A gép célja, hogy nehezen megközelíthető, távoli területeken tartózkodó katonáknak segítsen, vigyen felszereléseket.

A kínai kormány támogatását élvező Global Times és People’s Daily egyaránt beszámolt a monumentális jakról, sőt, az utóbbi az üres úton mászkáló négylábú behemótról készített videót is közzétett.

A robot sivatagok poros emelkedőivel is megbirkózik, amely döbbenetes mechanikai bravúr, és komoly előnyt jelenthet hagyományos járművekkel megközelíthetetlen terepeken. Képzeljük el, hogy esetleg még fel is fegyverzik (ami nem kizárt).

kinai_lepegeto.jpg

A design ismerős, mert a gép nagyon hasonlít a Boston Dynamics DARPA (az USA Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) által támogatott, szintén négylábú AlphaDog robotjához. Őt 2012-ben mutatták be, míg a cég egy másik robotkutyája, a 2005-ös BigDog 6,5 km/h sebesség mellett tudott százötven kilós terheket cipelni.

A monumentális jak előre, hátra és átlósan tud mozogni, emellett pedig, ha kell, csapkod és ugrál.

A távolkeleti ország katonai vezetői nagy valószínűséggel logisztikai problémákat oldanának meg vele, hegyes vagy sivatagos környezetben lőszert, élelmiszert stb. szállítana. Aggasztóbb azonban, hogy a beszámolókban megemlítik: a jakot fel is fegyverezhetik, például ha felderítést végez, és akkor nagyjából ugyanaz lenne a rendeltetése, mint a drónoknak, azzal a különbséggel, hogy levegő helyett a földön tevékenykedne.

Egy másik kínai katonai robot, a sokkal kompaktabb, kutyaméretű (négylábú) Geda szintén segédkezhet felszerelések és mások nehezen megközelíthető terepeken történő szállításában. A gépet nemrég fejlesztették, és a két szerkezet, az ország négylábú arzenálja egyértelműen jelzik, hogy Kína mennyit fejlődött a katonai technológiákban.

Ha csatatérre kerül, egy ilyen gép egyszer, s mindenkorra megváltoztathatja a háború arculatát.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3516824144
süti beállítások módosítása