Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Igazi önvezető autók Pekingben

2022. május 17. - ferenck

Pekinget húszmilliónál többen lakják, közlekedése, mint a Kínai Népköztársaságban szinte minden, viszonylag jól szabályozott. Az önvezető autók nyilván megváltoztatják a rendszert, és ha ezek a járművek megkapják a tényleg szükséges engedélyeket, megsokszorozódnak a piaci lehetőségek. Márpedig ez óriási pénzt jelent Kínában.

Ha nem kell valakinek a vezetői székben üldögélnie, és mindent figyelnie, nagyon sok jüan takarítható meg. De itt többről van szó: ha a robottaxik képesek kezelni a pekingi közlekedést, akkor valóban készen állnak a szélesebb körű alkalmazásokra.

beijing.jpg

Márpedig a kínai főváros engedélyezte, hogy a Pony.ai és a Baidu-leányvállalat Apollo Go emberi vezető nélküli önvezető taxikat működtessen. A rendelet egy tavaly novemberit követett, amelyben a vezetés engedélyezését még volán mögötti humán jelenléthez kötötték.

A taxik a délkeleti külváros, kb. 300 ezer személynek otthont adó 60 négyzetkilométeres területén tevékenykedhetnek. Egyelőre mindkét cég ingyen szállít utasokat, de a jövőben fizetőssé akarják tenni a szolgáltatást.

beijing0.jpg

Reggel kilenc és délután négy között tevékenykedhetnek, csak speciálisan kijelölt helyszíneken vehetnek fel, rakhatnak ki utasokat. Rajtuk segítenek ezzel, viszont mindenki jól jár: az utasoknak nem kell keresgélniük a megrendelt járművet, a járműnek pedig őket nem kell.

A taxik vezetőülésén ugyan nem ül sofőr, viszont humán felügyelőnek jelen kell lennie.

A biztonsági vezetővel működő autonóm taxik több kínai nagyvárosban, köztük Sanghajban és Senzsenben is működnek. A Pony.ai kivételével mindegyik az ingyenes személyszállítást kötelező ideiglenes engedéllyel rendelkezik.

Áprilisban, elsőként az országban, a Pony.ai megkapta az engedélyt, hogy útidíjat kérhet az utasoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6917826993
süti beállítások módosítása