Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Holokauszt-áldozatok azonosítása mai csúcstechnológiával

2022. augusztus 16. - ferenck

A mélytanulás (deep learning) egyre fontosabb szerephez jut a történelem megértésében.

Az Ithaca idegháló feliratokat ábrázoló képek minőségégének javításával, a helyszín azonosításával segíti az ógörög világot tanulmányozó történészek munkáját.

Az Észak-Arizona Egyetem kutatói által fejlesztett idegháló több évszázados kerámiadarabok osztályozásával járul hozzá az őslakos kultúrák megismeréséhez. A kerámiákat azokhoz a prekolumbiánus népekhez társítják, akikről a régészek kapcsolatot feltételeznek – az ő munkáik lehettek.

faces_1.jpg

A Transkribus több eszközzel ismer fel és készít átiratot történelmi kézírásokról. A felhasználók 50-100 történelmi átírat segítségével akár a saját maguk által fejlesztett modellt is begyakoroltathatják.

Perui kutatók mesterséges intelligencia által irányított képelemzéssel vizsgálnak egy, az óceánparti sivatagos részen található, kb. kétezer éves képet. Légi felvételek alapján különleges mintázatot mutattak ki rajta: háromszarvú emberforma lény pálcát tart a kezében.

A legmegrázóbb egy friss projekt. 

faces1_1.jpg  

A Google-szakemberek által létrehozott From Numbers to Names (Számoktól nevekig) oldalon nyilvánosan hozzáférhető Holokauszt-képgyűjteményben lévő arcokhoz társíthatók felhasználók által feltöltött képek. Az oldal célja, hogy családtagok, rokonok, barátok így ismerhetik fel elvesztett szeretteiket. (A képanyag az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának tulajdona.)

Az ingyenes fiókkal rendelkező felhasználó képet tölt fel az oldalra. Legjobban 1960 előtti, egyetlen arcot tartalmazó, szürkés, fekete-fehér fotókkal működik – figyelmeztetnek a fejlesztők.

A rendszert megtanították, hogy kiszámítsa a feltöltött kép és a múzeum mintegy 35 ezer fotóján látható 177 ezer arc valamelyike közötti hasonlóságot, majd a tíz legmagasabb pontszámú arc listájával áll elő.

A fejlesztők elmondták, hogy több fotót akarnak feltölteni a Holokauszt idejéből és az azt megelőző évekből. A rendszer a múzeum 1265 órás film- és videóarchívumát is elemzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4517907579
süti beállítások módosítása