Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Huszonöt éven belül földönkívüli életet fedezhetünk fel

2022. szeptember 19. - ferenck

Egyelőre még a Marson sem találtunk semmilyen életet, de Sasha Quanz, a Zürichi Szövetségi Technológiai Intézet, az ETH Zürich asztrofizikusa szerint a következő huszonöt évben a naprendszerünkön túli bolygókon felfedezhetjük élőlények nyomait. A kutató és munkatársai több technológiai projekten dolgoznak, amelyekkel választ kaphatnak a földönkívüli lét kérdésére.

Rengeteg exobolygót nem fedeztünk még fel, igaz, van is belőlük egy csomó, mert a Tejút-galaxis több mint százmilliárd csillagának mindegyikéhez legalább egy tartozik. Elképzelhető, hogy sokuk földszerű, és az adott csillagtól pont az életnek kedvező feltételeket jelentő távolságra fekszenek. Például folyékony vízzel rendelkeznek.

alien.jpg

Arról viszont fogalmunk sincs, hogy van-e atmoszférájuk, és ha igen, miből áll. Tehát a légkörüket kellene figyelni, amelyhez új megfigyelési megközelítés szükséges, hogy lefényképezhessük ezeket a bolygókat.

A Webb Űrteleszkóp sajnos nem alkalmas erre. Nemrég ugyan készített képeket a Jupiternél tízszer nagyobb HIP 65426b gázóriásról, de az égitest szülőcsillagához mért távolsága százszor több mint a Földé a Naptól.

alien0.jpg

A teleszkópot eleve nem exobolygók, hanem a legrégebbi csillagok tanulmányozására fejlesztették, és ugyan bolygókról, atmoszférájuk széndioxid- és víztartalmáról is állapított meg érdekes dolgokat, de ezek mind túl távol fekszenek a csillaguktól ahhoz, hogy legyen rajtuk vagy a légkörükben folyékony víz.

Tehát a Webb nem elég robusztus ezeknek a kisebb bolygóknak a vizsgálatára. Quanz és társai viszont speciális képalkotót és spektrográfot fejlesztenek az Európai Űrügynökség egyik chilei megfigyelőállomásában valamikor munkába álló Extrém Széles – például negyven méteres tükörrel rendelkező – Teleszkóphoz (ELT). Ha az ELT elkészül, a világ legnagyobb teleszkópja lesz.

A rendszer elsődleges célja valóban földszerű bolygók fényképezése a legközelebbi csillagok valamelyikének a környékén. Hosszabb távon nemcsak egy, hanem tucatnyi exobolygóról készítenének az atmoszféra vizsgálatára alkalmas képanyagot.

Persze nem biztos, hogy ez a legjobb műszer és módszer a földönkívüli élet tanulmányozására, mert például a Föld atmoszférája interferenciákat okozhat, torzíthatnak a mérések. Lehet, hogy a Webbnél és az ELT-nél is újabb eszközre, sőt, űrutazásra lesz hozzá szükség.

Quanz reménykedik, hogy az ETH Zürichen lerakják a misszió alapjait, és a majd rendelkezésükre álló technológiákkal többet tudnak meg az élet építőkockáiról. Úgy érzi, a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott jóslat, hogy huszonöt éven belül életet találhatunk a naprendszeren túl.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8217933957
süti beállítások módosítása