Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hordozható okos kütyü figyeli a rákos daganatokat

2022. szeptember 21. - ferenck

A Stanford Egyetem kutatói rugalmas és nyújtható szenzorral felszerelt, az emberi bőrhöz ragasztható, tumorok méretváltozását figyelő, kicsi és autonóm eszközt fejlesztettek. A nem invazív, elemmel működő kütyü tíz mikrométernyi módosulásokat is képes észlelni, az eredményeket pedig vezeték nélkül, valósidőben egyetlen gombnyomásra juttatja el okostelefon-alkalmazásra.

A kütyü neve FAST (Flexible Autonomous Sensor measuring Tumors, tumorokat mérő rugalmas, autonóm érzékelő, a rövidítés gyorsat jelent), amely teljesen új, gyors, nem drága, pontos eszköz rákellenes gyógyszerek hatékonyságának tesztelésére, és a rosszindulatú daganatok elleni küzdelem új irányait jelölheti ki.

tumor_monitor.jpg

Évente többezer potenciális rákellenes gyógyszert tesztelnek egereken, amelyek közül kevesen jutnak el emberi alkalmazásokig. Új gyógymódok kidolgozása azért is lassú, mert maguk a tumor csökkenését mérő technológiák lassúak, akár hetekig is várhatunk az eredményekre. A rák biológiai sokszínűsége, a meglévő mérési módszerek hiányosságai és a viszonylag kisméretű minták miatt hatékony gyógyszerek fejlesztése nehéz és munkaigényes. Egyes esetekben a mérések még ma is kézzel, körzővel történnek.

Fémből készült fogószerű eszközök, például körzők használata puhaszövetek mérésére minden, csak nem ideális, a radiológiai megközelítés pedig nem szolgáltat folyamatosan adatot a valósidejű állapotelemzésekhez.

Itt jön képbe a daganat méretéről percenként adatokat küldő FAST.

Érzékelője rugalmas és nyújtható, bőrszerű polimerből áll, amelybe egy réteg arany áramkört ágyaztak be. A szenzor kicsi elektronikus hátizsákhoz kapcsolódik. A készülék méri a membrán igénybevételét, hogy mennyire nyúlik, vagy zsugorodik, és az okostelefonra küldi ezeket az adatokat. A hátizsák közvetítésével a tumor méretcsökkenésével összefüggő potenciális gyógymódok gyorsan és biztonságosan kidolgozhatók.

Egerekkel végzett kísérleteik alapján, a kutatók az új eszköz három előnyét emelték ki: a folyamatos megfigyelést, más módszerekkel nehezen érzékelhető változások észlelését, FAST autonóm és nem invazív jellegét.

A „csomag” újrahasznosítható, összeállítása kb. hatvan dollár, egérre percek alatt felrakható. Az aranyréteg nyúlás közben repedezik, az anyag elektromos vezetőképessége módosul, a szenzor ellenállása nő. Összehúzódáskor pedig a repedések miatt jobban vezeti az áramot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6417936232
süti beállítások módosítása