Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan akadályozhatja meg a mesterséges intelligencia a klímakatasztrófát?

2022. november 08. - ferenck

Az ENSZ új klímaügyi jelentése alapján a század végéig akár 2,5 fokkal is nőhet a bolygó átlaghőmérséklete. A 2015-ös Párizsi Egyezményben 1,5 fok szerepel, és egyértelmű, hogy a 2,5 katasztrofális következményekkel járna. (Már a mostani 1,1 fokkal is mindinkább érezzük a változásokat.)

A sztratoszférikus aeroszol injekció, mesterséges intelligenciával támogatott klimatikus geomérnökség lehet az egyik megoldás. A művelet során a napfényt nagyon magas mennyiségben visszaverő részecskéket szórnak az atmoszférába. A bolygó fényvisszaverő képességének növelésével lelassíthatjuk a napfény melegedésének ütemét, amivel több időnk marad a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, hatékony módszerek alkalmazására.

A mesterséges intelligencia több szempontból is fontos szerepet játszhat ebben a műveletben.

aerosol.jpg

Az aeroszolokat valószínűleg speciális repülőgépek szállítják majd. Nagy magasságban közlekedő autonóm drónok specifikációinak kidolgozása kifejezetten MI-nek való feladat.

Az aeroszolok bolygónk éghajlatára gyakorolt hatásait még alig értjük, sötétben tapogatózunk velük kapcsolatban. Az átlaghőmérsékletnek csökkennie kell, de mi van, ha egyes régiókban gyorsabb a csökkenés, míg másokban folytatódik a felmelegedés? Hogyan befolyásolja mindez a termést, az esők savasságát, a széláramot és sok minden mást?

A kérdések megválaszolására és a hatások modellezésére tökéletes lehet a gépi tanulás, nélküle nehezen elképzelhető bármilyen hasznos és gyorsan alkalmazható megoldás.

Ha ismerjük a sztratoszférikus aeroszolok potenciális éghajlati hatásait, valamint a különféle aeroszolok közötti különbségeket, a megerősítéses tanuláshoz hasonló optimalizáló technikákkal dönthetjük el, melyik aeroszolt, mikor és hol használhatjuk úgy, hogy az a bolygó javát szolgálja.

A használat csak akkor válik realitássá, miután minimum mindezeket a kérdéseket megválaszoltuk.

A sztratoszférikus aeroszol injekciót több szempontból, de leginkább morális alapon és az előre nem látható kockázatok miatt kritizálják. Az MI és kutatók közös és aprólékos munkájával vagy háttérbe szoríthatók ezek a hangok, vagy a technológiáról derül ki, hogy tényleg kockázatos.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1817971336
süti beállítások módosítása