Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mégsem fenyegeti annyira a munkánkat az MI, mint amennyire riogatnak vele

2022. november 21. - ferenck

A beszélgető szoftvereket fejlesztő amerikai Tidio 2022-es felmérése alapján az 1225 megkérdezett 65 százaléka – köztük az egyetemet végzettek 69 százaléka – fél, hogy az automatizáció miatt hamarosan elveszítheti a munkáját.

De valóban így lesz-e, és a mesterséges intelligenciák tényleg elveszik az állásunkat?

Az eddigi statisztikák szerint erős túlzás ilyet állítani. Egy amerikai kormányzati beszámoló pont az ellenkezőjét igazolja, bár a vizsgált periódus a 2008 és 2018 közötti évek voltak.

automatizacio.jpg

Michael J. Handel, a Munkastatisztikai Hivatal szociológusa tizenegy kockázatos állást azonosított, és vizsgálta 2008 és 2018 közötti alakulásukat (lásd az ábrát).

Összességében 13,9 százalékos növekedést tapasztalt. A fordítók és tolmácsok esetében 49,4, személyes pénzügyi tanácsadóknál 30,4, gyorséttermi és pultos munkákban 29,7, fizikai és fuvarozási tevékenységeknél 27,6 százalékkal több személyt alkalmaztak

Handel csak két területen tapasztalt csökkenést: 0,2 százalékkal kevesebb a szobalány és házvezetőnő, a sebészek száma – a szemészeten kívül – viszont 30 százalékkal esett vissza. A Roomba robotporszívó és a Da Vinci robotsebész ellenére úgy tűnik, hogy egyik területen sem az automatizáció a visszaesés oka.

A 13,9 százalékos becslés túlszárnyalja a Munkastatisztikai Hivatal 2008-as 8,7 százalékos előrejelzését. Ugyanez a szervezet a 2019 és 2029 közötti periódusra átlagosan 5,8 százalékos növekedést prognosztizál. Handel a lakosság elöregedésével magyarázza a növekedési ütem lassulását.

Beszámolójában a nem a mesterséges intelligencia, hanem más technológiák miatti (2008 és 2018 közötti) állásvesztésekre szintén kitért. A vizsgált időszak végén 9,7 százalékkal kevesebb volt az adó-előkészítő, 20,5 százalékkal a jegyértékesítő, 28,3 százalékkal az újságíró. Legdrasztikusabb mértékben, 50 százalékkal, a telefonos marketingesek száma csökkent. Ez egyrészt a zaklató hívások szigorúbb szabályozása miatt történhetett, másrészt a munkakört egyre gyakrabban töltik be gépi, köztük mesterségesintelligencia-alapú rendszerek.

Handel anyaga korábbi kutatásokhoz hasonló tényeket összegez. Finnországban, Japánban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban az erősen automatizált iparágakban is nőtt a munkahelyek száma és a termelékenység – derül ki ezekből.

Egy OECD-jelentés szerint az érintett 38 országban 2022 áprilisában alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint 2020 februárjában, azaz a Covid-19 gyors elterjedésekor. Ez azért érdekes, mert sok közgazdász a világjárvány miatti munkahelygyilkos automatizációs hullámtól tartott.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7817982834
süti beállítások módosítása