Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az ároptimalizálás hatása ingatlanok bérbeadására

2022. november 22. - ferenck

2021 és 2022 márciusa között az USA-ban tizenhét százalékkal emelkedtek a meghirdetett lakásbérlések. Az árak növekedése több tényezővel magyarázható, például az automatizált árazási eszközök kifejezetten gyengítik a bérlők alkupozícióit.

A technológia eddig vegyes eredményeket ért el az ingatlanszektorban. Az Offerpad, az Opendoor és a Redfin ilyen algoritmusokkal becsüli fel az ingatlan értékét. Ezek a rendszerek az Egyesült Államok eladásainak kb. egy százalékát teszik ki. A Zillow több mint 600 millió dollár veszteség után tavaly szüntette be hasonló programját.

ingatlanok.jpg

A texasi RealPage árelőrejelző YieldStar szolgáltatása gyakran a piaci átlagnál drágább bérléseket kínál. Kritikusai szerint az algoritmus megfojtja a versenyt, a felpumpált árakat sok bérlő nem tudja megfizetni, és így tovább csökken a megfizethető lakások száma.

Az ország tíz legnagyobb ingatlanközvetítőjéből öt által használt algoritmus több mint tizenhárommillió amerikai bérleti szerződést elemezve, számolja ki napi húszmillió bérlésre szánt lakás árát, és a közvetítők kb. kilencven százaléka el is fogadja a YieldStar által sugallt összeget.

ingatlanok0.jpg

A YieldStar ügyfeleinek bérleti adatai a nyilvános hirdetéstől esetleg eltérő jelenlegi árat, a hálószobák és az épületben lévő más, valamint a közelben hamarosan meghirdetésre kerülő bérlemények számát tartalmazzák.

A RealPage hirdetésében sokáig szerepelt, hogy az algoritmus segítségével ügyfelei három és hét százalékkal a piaci átlag felett tarthatják az árakat. Miután a ProPublica oldalon cikk jelent meg a YieldStarról, a hirdetést eltüntették.

Seattle központjában például a YieldStar alapján egy év alatt harminchárom százalékkal emelkedett az egy hálószobás lakások bérleti díja. Egy közeli stúdióban az árkalkulációt manuálisan végezték, és a növekedés csak 3,9 százalék volt ugyanabban az időintervallumban.

Az ingatlanbérlés és a trösztellenes törvények szakértői szerint a RealPage termékei lehetővé teszik a rivális ingatlanközvetítők közötti együttműködést az árazásban. Azaz, potenciálisan megszegik a törvényt, amit a RealPage az adatok névtelenségére és összesítettségére hivatkozva tagad.

 Az árazó algoritmus mellett a cég más termékeiben, például felhasználói csoportokban a tulajdonosok tapasztalataikat osztják meg egymás között, együttműködhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5817982838
süti beállítások módosítása