Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotok szállítják házhoz az Uber Eats-nél rendelt ételeket Miamiban

2022. december 22. - ferenck

Ha Miamiban élünk, és legközelebb az Uber ételszolgáltatásától, az Uber Eats-től rendelünk valamit, mondjuk, a karácsonyi ebédet, elképzelhető, hogy a kaját nem húsvér ételfutár, hanem robot szállítja ki.

A szolgáltatás december tizenötödikén indult, és a géppel történő házhozszállítás a fuvarozócég és a Cartken robotikai vállalat friss partnersége miatt vált lehetővé. A megrendelőt ugyanúgy értesítik, hogy az étel úton van, mint eddig, aztán viszont másra is felhívják a figyelmét.

Az üzenetből megtudja, hogy távolból irányított robot közeledik felé az utcán, az appban képeket is lát róla. Ha megérkezik, a megrendelő okostelefonjával „felnyithatja” a gépet, és egy biztonságos rekeszből kiveheti az ételt. (Persze, ha semmiféle robotot nem akar, a humán ételfutárral történő szállítás mellett is dönthet.)

ubereats.jpg

A Cartken hatlábú robotját többféle szenzorral és kamerákkal szerelték fel, ezek biztosítják az ütközések elkerülését, és hogy megtalálja a legkevesebb kockázattal járó utat. Külső és belső terekben egyaránt működőképes.

A robotikus házhozszállítás bejelentése újabb példa az Uber külsős cégekkel való, futurisztikus high-tech megoldásokat kínáló együttműködésére. Nemrég például a humán vezető nélküli technológiákon dolgozó Motionel-lel léptek partnerségre, hogy önvezető járműveket kínáljanak Las Vegasi használatra.

Az Uber két éve, pénzügyi és jogi nyomásra értékesítette önvezető autó kezdeményezését, és ezek a partnerségek egyértelműen jelzik, hogy házon belüli megoldások helyett inkább „külsősökre” fektetik a technológiai hangsúlyt.

Noah Zych, a vállalat autonóm mobilitás és kiszállítás részlegének globális vezetője szerint a Cartkennel való együttműködés az automatizált és autonóm technológiák területén tett erőfeszítéseik újabb mérföldköve.

Ezekkel a partnerségekkel kísérletet tesznek, hogy kisebb mértékben függjenek az utasokat és az ételt szállító független beszállítókból álló hatalmas járműparkjuktól. Azért is dönthettek új megoldások mellett, mert a korábbi üzleti modell számos jogi problémát vetett fel.

A Cartken szerint a partnerségből a helyi kereskedők és közösségek egyaránt profitálhatnak: növekszik a szállítási kapacitás, a robotok környezetbarátok, és a forgalmi dugók elkerülésében is segítenek.

Júniustól a Grubhubbal szintén együttműködnek, robotjaik az USA egyes egyetemi és főiskolai kampuszaira szállítják a megrendelt dolgokat. Az Uberrel kötött együttműködés az első alkalom, hogy kampuszokon kívüli szállító appal közösen dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9718006826
süti beállítások módosítása