Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szorosabb lett a kapcsolat két mesterségesintelligencia-nagyhatalom között

2023. január 30. - ferenck

Január első felében került nyilvánosságra, hogy a Microsoft a ChatGPT-vel kiegészített Bing kereső új változatát tervezi elindítani, és az Office-ba is integrálná a nyelvmodellt.

Január második felében a redmondi nagyvállalat megerősítette a híreszteléseket: további befektetésekkel támogatja a ChatGPT-t és más mesterségesintelligencia-projekteket jegyző OpenAI-t.

microsoft_openai.jpg

A pénzügyi részleteket nem tették közzé, de a Semafor tech híroldalnak anonim források tízmilliárd dollárról beszéltek. A Microsoftot a kutatócég bevételeinek 75 százaléka illeti meg a befektetés megtérültéig, utána pedig 49 százalékos tulajdonos lesz.

Az együttműködés 2019-ben, a Microsoft egymilliárd dolláros befektetésével kezdődött, aztán valamikor 2019 és 2023 között további kétmilliárdot folyósítottak az OpenAI-nak. Mindkét fél jól járt: a Microsoft az MI-modellek kereskedelmi hasznosításából jutott anyagiakhoz, az OpenAI pedig használhatja a mamutvállalat masszív számítási erőforrásait.

Az új megállapodás értelmében a Microsoft kereskedelmi és vállalati termékeibe integrálja az OpenAI modelljeit, rájuk épülő új termékeket indít. Az Azure felhőszolgáltatás lehetővé teszi fejlesztőknek az OpenAI jövőbeli modelljeinek használatát is. Az Azure felhasználói jelenleg a GPT-3.5-höz, a DALL-E 2-höz és a Codex kódgenerátorhoz férnek hozzá.

A Microsoft plusz számítási infrastruktúrát bocsájt az OpenAI rendelkezésére, amelyet a startup modelljeinek futtatására és gyakoroltatására fog használni.

Az általánosságok szintjén elmondták, hogy a két cég folytatja a biztonságos és felelős mesterségesintelligencia-fejlesztésekben az eddigi együttműködést.

A mostani befektetéssel az OpenAI újításainak egyesek által megkérdőjelezett piaci értéke is validálódik. Emellett új fejezet nyílik a Microsoft és a Google több évtizedes rivalizálásának történetében.

Ez a fejezet nagyrészt a mesterséges intelligenciáról fog szólni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8918036022
süti beállítások módosítása