Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nagyon furcsa az észak-koreai YouTube

2023. február 16. - ferenck

Egy YouTube videón iskoláskorú lány újságolja el, hogy a Harry Potter a kedvenc könyve. Egy másikon fiatal nő vesz ki jégkrémeket a hűtőszekrényből, és elmondja melyik milyen ízű, milyen cuki a rajtuk lévő kép, végül kiválaszt egyet, és megjegyzi, mennyire finom.

Utóbbit 41 ezren látták, és az anyag minden csak nem közönséges vlog. A benne szereplő hölgy YuMi-nek nevezi magát, az anyagot Észak-Koreában a világ talán legelzártabb országában vették fel. Tavaly júniusban létrehozott YouTube-csatornája egyike az utóbbi egy-két évben felbukkant észak-koreai közösségimédia-anyagoknak. Ezekben a videókban helyi lakosok osztják meg mindennapjaikat a nézőkkel, előfizetőkkel.

eszakkorea_1.jpg

Az anyagokat ugyan csak néhány tízezren látták, de az országot ismerő szakértők szerint, ha nem is teljes mértékben hamisítványok, az egyértelmű, hogy készítőik az országot a valósnál sokkal jobb színben igyekeznek bemutatni. Mintha az észak-koreai vezetőség lenne a rendező, valószínűleg ők is állnak a videók mögött.

Park Seong-cheol, az Észak-koreai Emberi Jogok Adatbázis Központjának kutatója szerint a mozgóképek úgy néznek ki, mint a „jól előkészített játékok.”

eszakkorea0_1.jpg

Egy harmadik anyagon az egyik lány megmártózik egy élménypark hullámvizes medencéjében. A valóságban ilyen létesítmények nem állnak a nagyközönség rendelkezésére, ráadásul ha egy-egy ki is nyit, a fejletlen infrastruktúra miatt csak ritkán – esetleg hétvégéken, de még inkább ünnepnapokon, vagy speciális napokon, mint a filmforgatás – üzemel.

Park elmondta, hogy az energiaellátás nem áll az élményparkok gördülékeny működtetéséhez szükséges színvonalon. Az áramszünet és az áramhiány mindennapos jelenség, sőt, állítólag a lakosság mindössze negyede fér hozzá az elektromossághoz.

Tehát a YouTube anyagok minden bizonnyal fabrikált videók, és egyben jól szemléltetik, hogy a kommunista diktatúra vezetői a propaganda új formáira váltottak. A videókkal a járvány utáni világban megélénkülő turizmusra is gondolnak. Kérdés, mennyire sikerül meggyőzniük az Észak-Korea viszonyaival általában tisztában lévő utazókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7818049276
süti beállítások módosítása