Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Alkalmazottaik agyában olvashatnak a jövő munkaadói

2023. február 22. - ferenck

A jövőben vállalatok és kormányok képesek lesznek alkalmazottaik és állampolgáraik elméjében olvasni, sőt, az agyhullámokat, agytevékenységet dekódoló technika már most valóság – a csúcstechnológiák jogi és etikai hatásait kutató Nita Farahany (Duke Egyetem) erről a disztópikus témáról tartott előadást Davosban, a Világgazdasági Fórumon.

Nem beültetett, hanem hordozható, magunkon viselhető eszközökről – „FitBits az agyunkban” – beszélt. Komplex gondolatokat egyelőre nem tudnak megfejteni, de az is csak idő kérdése.

agyolvasas.jpg

Jövőképét tragikus balesettel szemléltette: sofőr elaludt a volán mellett, a karambolban többen meghaltak, ő is. Ha csak egy, alkalmazóival kapcsolatban álló intelligens sapkát visel, rajta az agyát monitorozó elektródákkal, a tragédiát el lehetett volna kerülni.

Másik, kevésbé tragikus, de hátborzongató példája: jelenleg világszerte kb. ötezer munkaadó figyeli folyamatosan okos eszközökkel az alkalmazottak agytevékenységét. Fáradtságukat tesztelik, mint például az egyik legnagyobb bányászati vállalatnál egy baseball-sapkaszerű szerkezettel. Az agyfürkészés célja a munka hatékonyságának, az egyes gazdasági körökben fetisizált termelékenységnek és a cégbevételeknek a növelése.

agyolvasas0.jpg

Farahany szerint ez a fajta megfigyelés sok munkahelyen már normává vált, és támogatja a bossware jelenséget, amikor speciális szoftverek a dolgozó számítógépes tevékenységét monitorozzák. Távmunkások esetében ez még a hivataloknál is sűrűbben fordul elő. Egyes füldugók szintén meg tudják állapítani, hogy viselőjük mire összpontosít: munkára vagy webes böngészésre.

Az ideális megoldást reszponzív munkahelyben látja, ahol emberek, robotok és mesterséges intelligencia gördülékenyen és folyamatosan dolgoznak egymás mellett, egyik-másik robot például a humán alkalmazottak stressz-szintjét méri okkurátusan.

A jól kivitelezett neurotechnológiában óriási a potenciál, a rosszul kivitelezett a történelem legelnyomóbb módszere lehet. A kutatónő szerint most még mi magunk dönthetünk erről, és ha a jót választjuk, az mindenképpen az egyén épülését segíti.

A harmadik lehetőségről megfeledkezett. Elképzelhető, hogy ezeket a megoldásokat, agyunk fürkészését se jó, se rossz formában nem akarjuk, és azt választjuk, hogy nem kérünk belőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7518055078
süti beállítások módosítása