Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Emlékek újrajátszása kiterjesztett valósággal

2023. április 14. - ferenck

A Wist Labs virtuális valóság (virtual reality, VR) startup lehetővé tette, hogy a felhasználók ugyanazokon a helyszíneken játszhassák le emlékeiket, ahol megtörténtek. Azaz ismét átélhetnek múltbeli eseményeket.

A technológiát bemutató videóban a startup elmondja: hamarosan megjelenő szoftverével ismét úgy férhetünk hozzá szép pillanatokhoz, ahogy emlékezünk rájuk. A rögzített emlékek kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) technológiával újra játszhatók, az AR által megjelenített speciális valódi világ beállításokat fednek le.

wist.jpg

A folyamat elég egyértelmű és direkt: a felhasználó egy alkalmazással 3D jelenetté alakíthatja a korábban okostelefonjával felvett videót, majd a „visszajátssza” az eredeti helyszínre. Ezt vagy böngészővel, vagy okostelefonnal, vagy VR-headset belsejében teheti meg.

„Rögzítéskor elmentjük a színt, a mélységet, az eszköz pozícióját, a hanganyagot és a jelenetinformációkat. A mélységet a Pro iPhone-ok és iPad-ek LiDAR szenzoraival örökítjük meg” – magyarázza Andrew McHugh, a startup társalapítója.

wist0.jpg

Az elképzelés teljes mértékben csúcstechnológia, felvett emlékeink lejátszása mégis sokakból vált ki szörnyűlködést. Twitter-felhasználók a Black Mirror egyik epizódját emlegetik, mások a Philip K. Dick regényen alapuló, 2002-es Különvéleményre hivatkoznak, annyira disztópikus megoldásnak látják az emlék-lejátszást.

De azért van egy óriási különbség az említett sci-fik, cyberpunk, poszt-cyberpunk látomások és a Wist virtuális/kiterjesztett valósága között: az utóbbi felhasználói ellenőrzésük alatt tartják az általuk felvett emlékeket, és ez nem kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5718097734
süti beállítások módosítása