Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nem érdekli a tinédzsereket a virtuális valóság

2023. május 12. - ferenck

A Piper Sandler befektetési bank reprezentatív felmérése alapján a virtuálisvalóság-technológiák (VR, virtual reality) nem ragadják meg az amerikai tizenévesek fantáziáját. Az 5600 megkérdezett 29 százaléka rendelkezik VR-használatra alkalmas készülékkel, de csak négy százalékuk használja napi szinten. Hét százalék szeretne vásárolni headsetet a jövőben, míg 52 százalékuk vagy bizonytalan, vagy egyáltalán nem érdekli a VR.

Híresztelések szerint az Apple valamikor 2023-ban vezeti be a piacra saját VR-headsetjét. Kérdés persze, hogy tényleg így lesz-e, az adatok viszont mindenképpen elgondolkodtatók. A gyerekek hagyományosan érdeklődnek az új elektronikus technológiák iránt, az okostelefonok és a zenelejátszó eszközök népszerűség-növekedésének mindig ők voltak az egyik motorja. A VR viszont különösebben nem érdekli őket.

vr_3.jpg

Bő fél évtizeddel második nagy hulláma és az 1990-es évek közepe óta ismét prognosztizált, de megvalósulatlan áttörése után, a VR jövője nem fest túl rózsásan. A Metává vált Facebook hiába szórt súlyos dollármilliárdokat a metaverzumba, a technológia eddig legalábbis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ipari és vállalati alkalmazásokon kívül lényegében megbukott. A metaverzumra megfontolt prognózisok alapján minimum 2030-ig kell várni, ha egyáltalán megvalósul.

A Meta tavaly novemberben bocsátott el tizenegyezer alkalmazottat, sokuk a nagyvállalat VR Laboratóriumában dolgozott. John Carmack, a Facebook által a technológia berobbanásának tűnő pillanatokban felvásárolt Occulus – egyébként változatlanul optimista („lesz áttörés”) – főmérnöke szintén 2022 végén hagyta ott Zuckerberg cégét, és azóta folyamatosan kritizálja a metaverzum-koncepció megvalósítása felé tett és elhibázott lépéseket. A vállalat korábban jó eladási mutatókat produkáló Quest 2 headsetjének is egyre csak romlanak a statisztikái…

vr0_3.jpg

A Disney idén bezárta teljes metaverzum-részlegét, és a Microsoft is ugyanígy tett 2017-ben megvásárolt közösségi VR platformjával.

A Piper Sandler következtetése, hogy a VR változatlanul – évtizedek óta – a fejlődés korai szakaszánál tart, illetve ezek az eszközök kevésbé fontosak, mint az okostelefonok. (Az azokkal történt integrációs-kísérletek sem váltak be eddig.)

Egyelőre kérdéses, hogy az Apple headsetje vagy a Meta következőgenerációs darabja új életet lehel-e a vergődő iparágba (amelynek az utóbbi években egyedül a digitálisiker-technológia volt az egyetlen nagy és működő dobása), de most a techvállalatok kiadáscsökkentéseinél a virtuálisvalóság-szekció az egyik legkönnyebb és legegyértelműbb célpont.          

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6618120146
süti beállítások módosítása