Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Beépül a ChatGPT Mercedes-autókba

2023. június 26. - ferenck

A Mercedes-Benz és a Microsoft múlt csütörtökön jelentette be, hogy partnerség keretében közösen tesztelik a ChatGPT használatát autókban. Így a technológia több mint 900 ezer jármű számára lesz elérhető az Egyesült Államokban, és az amerikai vezetők péntektől már használhatják is az opcionális bétaprogramot.

A Microsoft egyik szóvivője elmondta, hogy ez a ma már legendás MI-chatbot első implementációja járműben. A technológiát a Hey Mercedes hangasszisztensen keresztül használják, és a várakozások alapján jelentős mértékben növeli a rendszer képességeit.

mercedes_1.jpg

Az ügyfelek vagy a Mercedes me alkalmazáson, vagy közvetlenül a járműben, hangutasítással regisztrálhatnak. Annyit kell mondaniuk, hogy „helló Mercedes, csatlakozni akarok a bétaprogramhoz.”

Mivel a legtöbb hangasszisztens előzetesen definiált feladatokra és válaszokra korlátozott, a ChatGPT sokkal fejlettebb természetesnyelv-megértésével jócskán bővül a megválaszolandó témák száma – hangsúlyozza a Mercedes.

Más szektorokhoz hasonlóan, a ChatGPT használata az autóiparban is viták tárgya. Egyesek, például a General Motors (GM) szerint autonóm járművek már használnak mesterségesintelligencia-, gépitanulás-megoldásokat. Valóban így van, viszont a Mercedes-Microsoft partnerség a ChatGPT egyik első nagyon speciális alkalmazása. (A GM egyébként idén már vizsgálta a ChatGPT felhasználási eseteit a járműveiben.)

Eric Boyd, a Microsoft MI platform alelnöke többek között a hangutasítások és az interakció, a képességek, a kérdés-feleletek javuló minőségét várja az integrációtól.

A ChatGPT-vel hosszabb kommunikációk folytathatók, és nemcsak a beszélgetés kezdetén érti a szövegkörnyezetet. A vezetők bonyolult kérdéseket tehetnek fel neki, fordulatosak lehetnek a beszélgetések, az új hangasszisztenstől pedig releváns és részletes válaszokat kapnak – emeli ki Boyd.

A háromhónapos bétaprogram és a felhasználói visszajelzések alapján, a Mercedes dönteni fog a technológia további integrációjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6718152800
süti beállítások módosítása