Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Online társkeresés helyett: Meeno, a kapcsolat-mentor mesterséges intelligencia

2023. október 16. - ferenck

A gépi tanulás egyik abszolút szaktekintélye, Andrew Ng vállalata, az AI Fund már a ChatGPT tavaly novemberi berobbanása előtt foglalkozott a GPT-3 nagy nyelvmodellel (large language model, LLM), és kereste a lehetőséget, hogy mit lehetne ráépíteni.

Ng meggyőződése, hogy működő kapcsolatot nem találunk, hanem kialakítunk, tehát partnerkereső alkalmazások helyett, a mesterséges intelligencia inkább a kapcsolatok kialakításában, működtetésükben segítsen.

meeno.jpg

Megismerkedett Renate Nyborggal, a Tinder korábbi vezérigazgatójával, és még a ChatGPT indulása előtt elkezdtek dolgozni az ötleten, az OpenAI chatbotja viszont új lendületet adott az először Amorai, most pedig Meeno néven futó projektnek. Az AI Fund LLM-ismeretének és Nyborg emberi kapcsolatokra vonatkozó tudásának közös nevezőre hozása eredményezte a társas viszonyok kezelésében segítő kapcsolat-mentort.

Meeno nem szintetikus romantikus partner, mint a Her (A nő) láthatatlan mesterségesintelligencia-főszereplője. Jobb kapcsolatok építésében támogat személyeket. Ha valaki megkérdezi, hogyan kezelje a szakítást, őszinte és empatikus, de tárgyilagos válaszokat ad rá, nem hitegeti. Ng szerint bizonyos ideig tartó használat után remélhetőleg már nem lesz szükségünk az útmutatásaira.

A szakember több szempontból is reménykedve várja Meeno tevékenységét.

Egyrészt azért, mert egy ideje aggodalommal tölti el a „szintetikus barát/barátnő” ipar: a chatbotok egyre inkább úgy viselkednek, mint a felhasználó romantikus partnere, mintha valódi érzelmek lennének közöttük. Időnként aztán vissza is élnek az érzelmekkel, és profitot próbálnak termelni belőlük, például anyagiak ellenében ajánlanak fel képeket és hasonlók.

A televízió, majd napjainkban a közösségi média rengeteg időt vesz el tőlünk, és ezt az időt többek között kapcsolatépítésre használnánk. Ng ezért is tart attól, hogy mi lesz akkor, ha a szintetikus romantikus partnerek még inkább helyettesítik majd a húsvér embereket.

Az elmagányosodás, az egyedüllét mind inkább meghatározzák a mai társadalmat, súlyos fizikai és mentális következményekkel járhatnak. Meeno pozitív hatással lehet ezeknek a problémáknak a kezelésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6118227199
süti beállítások módosítása