Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

CERN: már egy exabájt a lemeztárhely

2023. október 25. - ferenck

A genfi CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet lemeztár-kapacitása meghaladja az egymillió terabájtnyi lemezterület küszöbét – derült ki a napokban.

Az intézmény adattára nemcsak a Nagy Hadronütköztetőt (LHC) szolgálja ki, hanem kísérletek és szolgáltatások online adatkezelést igénylő tömegét. Az adatkapacitást 111 ezer eszköz, főként merevlemezek és növekvő számú flash technikák szolgáltatják.

cern.jpg

Ennyi eszköz egyértelművé teszi a gyakori hibákat, ezért a tárolásnak ellenállónak kell lennie, többféle adatvisszaállítási módszert kell használnia. A legtöbb lemezen fizikai adatokat tárolnak, és a CERN nyílt forrású szoftveres megoldása irányítja az egészet. Utóbbit azért hozták létre, hogy kiszolgálja az LHC extrém számításigényeit.

cern0.jpg

Miután az LHC közelgő nehézion-üzemmódjához bővítették a kapacitásokat, a tárolási infrastruktúrában újabb „minden idők” csúcsot döntöttek. Itt nemcsak az adatbőségről van szó, hanem nagyon komoly teljesítményről – hangsúlyozzák a kutatók.

cern1.jpg

A csúccsal az adatkezelő kapacitások markáns célját sikerült megvalósítani. A nagyteljesítményű tárolás új távlatai nyílnak meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2318231949
süti beállítások módosítása