Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Olyan puha robotot fejlesztettek Svájcban, mint az elefánt ormánya

2023. november 17. - ferenck

A biológiailag inspirált számítástudomány, főként robotika több évtizedes, egyre markánsabban érvényesülő trend. Egyszerű a magyarázat: az evolúció bámulatos munkát végzett az évmilliárdok alatt, így gépek, rendszerek fejlesztéséhez a természet az egyik abszolút inspirációforrás.

Eközben mind többen végeznek fizikai munkát robotok mellett, és az ember-robot együttműködés komoly biztonsági kérdéseket vet fel, bár a folyamat végeredménye nyilvánvalóan az ipar 4.0 és még inkább az ipar 5.0 teljesen automatizált gyárai lesznek.

elefantrobot.jpg

Ember és robot persze más közegben is találkozhat. Az idősápolástól kezdve a gasztronómiáig, ma már sok területen veszik számításba ezeket a gépeket.

A svájci EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói az elefánt ormányának és a polip csápjainak mozgása által ihletett robotot fejlesztettek. A gép biztonságosabbá teheti az ember-robot interakciókat.

elefantrobot0.jpg

A rendezett spirálisként (helicoid) leírt új szerkezet nagyobb kontrollt tesz lehetővé, növeli a rugalmasságot és pontosságot, és többféle, szélesebb körű mozgási opciókat biztosít.

A módosított, rugószerű spirál, azaz a helicoid változatos formákhoz és felületekhez képes alkalmazkodni, és érzékeny (például törékeny) tárgyakat is kézbe tud venni, szó szerint kezelni.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember mellett is veszély nélkül végez tevékenységeket.

Az EPFL kutatói elmondták, hogy a számítógépes modellbe speciális felületet vezettek be, majd rendezték, igazítottak rajta, beállították. Komputeres módszerekkel becsülték fel a maximális munkatérhez és együttműködéshez szükséges optimális szerkezetet.

A modell végül annyira pontos lett, hogy a robotnak csak egy változatát kellett felépíteniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3918246765
süti beállítások módosítása