Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Humanoid robotok fognak dolgozni a BMW autógyárában

2024. január 29. - ferenck

A kaliforniai Figure általános rendeltetésű, mesterséges intelligenciával működtetett humanoid robotokat fejleszt. A cég meggyőződése, hogy az emberi, de legalábbis emberszerű külső a robotok elfogadásának, sikerének, jövőjüknek a kulcsa.

Első darabjukat tavaly márciusban mutatták be. Az önmagát mozgató, autonóm és ügyes gépet hamarosan a BMW Gyártásnál (Manufacturing) alkalmazzák, autók készítésénél fog segédkezni. Egyelőre nem közöltek semmilyen dátumot arról, hogy mikor kezdi meg a munkát.

bmw.jpg

2023 júniusában a BMW Csoport nyilvánosságra hozta egy új magasfeszültségű akkumulátorokat összeszerelő üzem építését a dél-karolinai Woodruffban. Plant Woodruff a neve, az építkezés a tavalyi év második felében kezdődött. Az üzem rendeltetése  a szintén dél-karolinai spartanburgi BMW Gyártás támogatása. Az utóbbi alkalmazottait lépésről lépésre történő munkafolyamatokban fogja hatékonyan segíteni.

Az első fázist a Figure-re bízták, nekik kell pontosítaniuk, hogyan és milyen esetekben segítheti az autonóm robot a gépjármű-gyártást. Miután befejezték a bevezető szakaszt, a folytatásnak a spartanburgi üzem ad majd helyet. Természetesen több Figure-humanoid áll majd munkába; fárasztó tevékenységek elvégzésével, a költségek csökkentésével, a termelékenység növelésével járulnak hozzá a BMW munkájához.

bmw0.jpg

Persze még pontosan ki kell találni, hogy mivel is – azonosítani kell a területeket, és biztonságos környezetet is garantálni kell számukra, hogy tényleg gördülékenyen menjen az ember-gép együttműködés.

Az együttműködés keretében a humanoidok végezhetik el a gyártófolyamat humán kollégák számára nehéz, nem biztonságos és unalmas feladatait, azaz részben automatizálják a munkát.

A fejlesztőcég szerint a dolgozóknak így lehetőségükben áll, hogy a nem automatizálható vagy emberi képességeket megkívánó feladatokra, például manuális ellenőrzésekre, tesztekre összpontosítsanak, garantálva a gördülékeny akkumulátorgyártást.

A humanoidok gyártómunkája mellett a Figure és a BMW Manufacturing tanulmányozza a mesterséges intelligencia és a robotok további integrálását az autógyártó tevékenységébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr318311169
süti beállítások módosítása