Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kalifornia szigorította a Cruise önvezető taxik használatát

2023. november 22. - ferenck

Kalifornia szövetségi állam illetékes hatósága, a DMV (Department of Motor Vehicle) felfüggesztette a General Motors (GM) leányvállalat Cruise járműveinek biztonsági vezető nélküli üzemeltetését. A cég erre az egész országban leállította robottaxijait.

A rendelkezésnek megvoltak az előzményei, a járművel több probléma adódott San Franciscoban.

cruise_1.jpg

2022 decemberében a Nemzeti Autópálya-Forgalmi Biztonsági Hivatal még mindig tartó vizsgálatot indított a Cruise járműveinek hirtelen fékezése okozta problémák miatt. Múlt hónapban a gyalogosok veszélyeztetése kapcsán másik vizsgálat is indult. Az előzmény mindkét esetben több bejelentés volt. San Franciscoi lakosok azóta többször panaszkodtak, hogy a robottaxik miatt leállt a forgalom.

Áprilisban egy Cruise-jármű hátulról belement egy városi buszba. Augusztusban egy másik kaliforniai szövetségi hatóság engedélyezte, hogy a Cruise és a Google-leányvállalat Waymo vezető nélküli járművei juttatást kérjenek a fuvarokért. Pár nappal később egy Cruise-taxi nekiment egy mentőautónak, amire a DMV flottája megfelezésére utasította a vállalatot. Októberben gyalogost ütött el egy robottaxijuk, a DMV arra reagált a felfüggesztéssel.

cruise0_1.jpg

A legutolsó eset nemcsak a GM-nek, hanem a túlzott ígéretek és a kevés teljesítés miatt egyébként is sokat kritizált teljes önvezetőautó-szektornak szintén komoly visszalépés. A mostani felfüggesztés másrészt kifejezetten kapóra jött a vezető nélküli taxizást ellenző politikusoknak, aktivistáknak és más közszereplőknek.

A DMV szerint a Cruise-járművek nem tudnak biztonságosan, megfontoltan reagálni olyan esetekre, amelyekben gyalogosok érintettek. Eredetileg a cégnek teljes videófelvétele sem volt az októberi esetről, amit a Cruise cáfolt, fellebbezés helyett viszont tevékenységük országos felfüggesztése mellett döntöttek. San Francisco mellett az arizonai Phoenixben és két texasi nagyvárosban, Austinban és Houstonban működtettek robottaxikat. Nem sokkal később bejelentették, hogy a kocsiban tartózkodó biztonsági vezetőkkel folytatják önvezető járműveik tesztelését.

Kérdés, mikorra tudják helyreállítani a megcsappant bizalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4818253415
süti beállítások módosítása