Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia startupok Franciaországban

2024. január 26. - ferenck

Párizsban minden adott, hogy a mesterségesintelligencia-forradalom egyik motorjává váljon. A Google-nak és a Metának laboratóriuma van a francia fővárosban, a Hugging Face székhelye részben ott van, a helyi egyetemekről egyre több MI-szakértő kerül ki, kockázati tőkések, mint a Motier Ventures előszeretettel invesztálnak a technológiába, a kormány partnerségekkel, ösztöndíjakkal és befektetési bankokon, például a Bpfrance-on keresztül támogatja az MI-ben érintett startupokat.

A korábbi DeepMind- és Meta-kutatók által alapított, hamarosan kétmilliárd dollár értékű Mistral AI nyíltforrású nagy nyelvmodelleket (LLM) fejleszt.

france0.jpg

Az Egyesült Államokban alapított, 2024-ben viszont Párizsba visszatért Poolside természetes nyelvi inputokból kódot generáló LLM-eket fejleszt. Egyik alapítója, Jason Warner korábban a GitHub-nak volt a főmérnöke.

A Dust appok, mint a GitHub, a Notion vagy a Slack belső adatait LLM-ekbe integráló rendszereket fejleszt. A Nabla orvosoknak szánt LLM-alapú eszközökön dolgozik, míg a Giskard nyílt forrású kerete LLM-ek stressztesztjét végzi el.

Úgy tűnik valóban pörög a párizsi szcéna, és a döntéshozók is mindent megtesznek érte. Az EU-ban most végzik az utolsó simításokat az MI-szabályozáson, Franciaország pedig a Mistral pozícióit szem előtt tartva, ugyanúgy puhítja az alapmodellekre vonatkozó uniós törvényt, mint a heidelbergi Aleph Alpha érdekeit védő Németország.

Az MI világjelenség, de a speciális francia közeg egyedi fejlesztésekre ösztönözhet, például a Mistral jegyez már ilyeneket. Emellett Párizs helyi tehetségeknek kínál helyi érvényesülést.

A francia fejlesztések tovább erősíthetik az MI nemzetközi jellegét, határok nélküliségét. Mindenkinek jó, ha a fejlesztői csomópontok sokasodnak, szaporodnak: Bangalore, Párizs, Peking, Szilícium-völgy, Szingapúr, Tokió…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1118298919
süti beállítások módosítása