Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Tajvan saját nagy nyelvmodellel akarja csökkenteni a kínai befolyást

2024. február 09. - ferenck

Amikor megkérdezték, hogy ki nyerte az idei tajvani elnökválasztást, a világ legfejlettebb kínai nyelvű chatbotja, a Baidu Ernie Botja megtévesztő választ adott. Először helyesen mondta, hogy Lai Ching-te, utána viszont rögtön hozzátette: teljesen mindegy, hogyan változik az ottani helyzet, a lényeg, hogy egyetlen Kína létezik csak.

A szigetet vezető és a győztes elnököt adó, USA-barát Demokratikus Progresszív Párt vitatja a pekingi álláspontot, és a Kínai Népköztársaság meg is tett mindent a rivális Kuomintang diadaláért.

Ilyen egyértelmű kérdésre adott mellébeszélés probléma a nagy kínai platformok, mint a TikTok és a Xiaohongshu befolyásától egyébként is joggal tartó tajvani vezetés számára.

tajvan_1.jpg

A Kínai Népköztársaság növekvő technológiai szerepét ellensúlyozni és a mesterségesintelligencia-ökoszisztémába belépni igyekvő sziget 2026-ig több mint félmilliárd dollárt fektet MI-fejlesztésekbe. Az egyik legfontosabb a 7,4 milliós Megbízható MI Dialógus Motor (Trustworthy AI Dialogue Engine vagy Taide) nagy nyelvmodell (LLM).

Fejlesztői vállalatoknak, bankoknak, kórházaknak és kormányhivataloknak szánják. E-mailek írására, találkozók összefoglalására és hasonlókra szolgáló platformot kívánnak biztosítani nekik, de mindenek felett azt akarják, hogy a Taide-t semmiféle pekingi befolyás ne érje, illetve feleljen meg a sziget saját értékeinek.

„Szabadság, demokrácia, emberi jogok” – hangsúlyozza a hivatalos kínai politikával nem éppen korreláló értékeket a fejlesztést koordináló Lee Yuh-jye.

Az LLM előrébb helyezheti Tajvant a mesterségesintelligencia-fejlesztési láncban, és komoly alternatívaként szolgálhat a kormány és más szervezetek számára, amelyek kelletlenül osztják meg, vagy egyáltalán nem hajlandók megosztani személyes adataikat a ChatGPT-vel.

A fejlesztők a helyi médiából és kormányzati szervektől származó tartalmakat licencelnek, és hozzáadják azokat a Meta nyílt forráskódú LLM-jéhez, a Llama 2-höz. A tartalom a Tajvanin használatban lévő hagyományos kínai karakterekkel készül majd.

Kiválasztott partnerek áprilisban tesztelhetik már a Taide korai változatát.     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4618314969
süti beállítások módosítása