Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia használata a tehetséggondozásban

2024. február 19. - ferenck

Egy friss IBM-felmérés alapján ötből négy vezető szerint a generatív MI megváltoztatja az alkalmazottak szerepét és készségeit. Minden dolgozó érezni fogja a hatásokat, de az alacsonyabb képzettségűeknél lesz a legnagyobb a váltás. HR-szakemberek 76 százaléka gondolja, hogy ha vállalatuk a következő 12-24 hónapban nem alkalmaz MI-megoldásokat, lemarad az azokat használókkal szemben.

A számokból egyértelműen kiderül: vállalatoknak fontos feladat kitalálni, hogyan használják az MI-t tehetséggondozásra. A technológia már most új megoldásokat kínál fontos HR-kérdésekre, mint például az adminisztráció, a megfelelőség, a nyilvántartás, rutinfeladatok (ütemezések, jelentések generálása, iktatása) hatékony automatizálása. Személyek sorsát befolyásoló döntéshozásoknál szintén egyre komolyabb szerephez jut: potenciális jelölteket szűr ki interjúra, teljesítményt értékel.

talent_management.jpg

A HR-csapatnak nemcsak a lehetőségei, de a felelőssége is nő a technológiával.

A mai legfontosabb alkalmazásai: munkaerőtoborzásnál napi többezer jelölt közül azonosíthatnak a hagyományos toborzásnál elhanyagolt, de az adott állás betöltéséhez fontos készségeket, tapasztalatot. Fejlesztésnél MI-vel automatizálható bevezető és képzési anyagok létrehozása, kezelése. Termelékenységi, hatékonysági adatok MI-s elemzésével valósidőben azonosíthatók tehetségek, és a javításra szoruló területek, hogy senki ne maradjon le. Az MI a munkaerő viselkedési mintázatainak, trendjeinek tanulmányozásával segít megállapítani, hogy tehetségek miért fulladnak ki, mi tehető ellene, hogyan tartsák meg őket.

A megfelelő eszközök, platformok kiválasztásának jelentősége magától értetődő, mert jócskán megkönnyítik a technológia és a HR összehangolását. Ilyen például a havi húszezer technikai állásinterjút levezénylő FloCareer „interjú, mint szolgáltatás” (Interview-as-a-Service) platform, vagy az IBM vállalati belső tréningek szervezésében, kezelésében segítő cHaRlie MI-asszisztense.

Szinte az összes prognózis alapján az MI nem múló divat, hanem a HR-ben marad, átalakítja azt, mert meghatározza, hogy szervezetek hogyan találják meg, vegyék fel és tartsák meg legfontosabb dolgozóikat (és a többit is). A HR-részlegek munkája, munkaterhelése nagyon megváltozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3818319847
süti beállítások módosítása