Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Multinacionális vállalat alkalmazottját mélyhamisítvánnyal úgy átvágták, hogy huszonötmillió dollárt utalt tizenöt számlára

2024. február 22. - ferenck

A hongkongi rendőrség közleménye alapján csalók kétszázmillió hongkongi dollárt (25,6 millió USD) fizettettek ki egy multinacionális vállalat pénzügyi alkalmazottjával. Mélyhamisítvány (deepfake) technológiát használva, több-résztvevős videókonferencia-híváson a cég pénzügyi igazgatója utasította az illetőt az összeg tizenöt számlára történő utalására.

Az alkalmazott meg volt győződve, hogy a vezetőséggel találkozik az online térben, csakhogy mindegyik digitális másolat volt. Először e-mailt kapott az Egyesült Királyság-székhelyű vállalat állítólagos pénzügyi igazgatójától egy titkos tranzakció szükségességéről. Adathalászatra (phishing) gyanakodott, a videókonferencián viszont minden gyanúja eloszlott, mert a résztvevők úgy néztek ki, úgy beszéltek, mint húsvér munkatársai.

hongkongscam0.jpg

Fel sem merült benne, hogy nem valódi személyekkel beszélget, hozzá is járult az utalásokhoz.

Az eset nem egyedüli, bár ekkora összeg eltulajdonításáról eddig még nem számolt be a világmédia. Csalók nyilvánosan hozzáférhető videókat módosítanak mélyhamisítványokká, így szedve ki összegeket személyekből és szervezetekből.

hongkongscam1.jpg

A hongkongi rendőrség közölte, hogy hat személyt vett őrizetbe ilyen csalások miatt. Nyolc ellopott hongkongi személyigazolvánnyal – a tulajdonosok mindegyik elvesztését bejelentették –, 2023 júliusa és szeptembere között kilencven kölcsönkérelmet adtak be, ötvennégy bankszámlát nyitottak.

A személyi igazolványok eredeti tulajdonosait utánozva, a városban legalább húsz alkalommal MI-mélyhamisítványokkal vágtak át arcfelismerő programokat.

A kamu (digitális) pénzügyi igazgató által elkövetett csalás akkor derült ki, amikor az alkalmazott egyeztetett a vállalat központi irodájával. A hongkongi rendőrség sem az ő, sem a vállalat nevét nem árulta el, de ez a példa is igazolja, hogy a hatóságokat nem véletlenül tölti el világszerte komoly aggodalommal a mélyhamisítvány-technológia, mint például a Taylor Swiftről januárban az X-en megjelent, MI generálta, tízmilliók által megtekintett kamu szexképek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3218321307
süti beállítások módosítása