Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Banglades a leggyorsabban növekvő technológiai csomópont programozóknak

2024. február 27. - ferenck

Az egyik vezető globális szoftverfejlesztő platform, a GitHub adatai alapján Banglades a leggyorsabban fejlődő programozási csomópont. A fejlesztői fiókokat országonként követő jelentés feltárja a dél-ázsiai ország figyelemre méltó növekedését: 2022 harmadik negyedévével összevetve, 2023 harmadik negyedévében 66,5 százalékkal nőtt a fiókok száma.

Ebben a három hónapban 945696 bangladesi fejlesztő volt a GitHubon, egy évvel korábban pedig „csak” 568145. Egy év leforgása alatt közel kétharmaddal nőtt a szám, és ekkora arányú növekedést egyetlen más országban nem tapasztaltak.

banglades.jpg

A világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő csomópontja, a GitHub nyílt forrású együttműködéshez használt nyilvános (repos) és csak a résztvevők számára elérhető zárt adattárakból áll. Évek óta használják egyes programozók kiértékelésére, az adatokból látjuk minden egyes ország fejlesztőinek a hozzájárulását. Ezekből a számokból már kikövetkeztethetők a leggyorsabban növekvő országok.

Az adatokat negyedévente teszik közzé, és sokan meglepődtek a nagymértékű növekedésen. Persze mint minden adatkészletnek, úgy ennek is megvannak a maga korlátai, és maga a GitHub is csak töredéke az adott ország szoftverfejlesztésének. Mindenesetre kitűnik belőle, hogy feljövőben vannak a nyugati techipar által sokáig ignorált egyes országok.

banglades0.jpg

Az abszolút számok persze teljesen mások. Nem meglepő módon az USA az első 20,2 millió, India a második 13,3 millió, Kína a harmadik 6,9 millió, és Brazília a negyedik 5,4 millió fejlesztővel. Jellegzetesen ezek a magas GDP-jű országok dominálják az infokom technológiákat, míg a kisebbekben, mint Nigériában vagy Bangladesben egymilliónál kevesebb a fejlesztői fiók.

Kérdés, mit is jelent, ha egy országban hirtelen emelkedni kezd a szám. Egyrészt azt, hogy erősödik a techszektor, másrészt csökkenő munkaerőszámot, és a fejlesztők nyilvános adattárakon történő ingyenes munkáját, mert a fizetősek eltűntek. Bármelyik eset fennállhat, és országról országra is változhat a helyzet.

Ugyanakkor a kiemelt országok esetében több más adat szintén a techszektor növekedését támasztja alá. Bangladesben például emelkedett a GDP, több fiatal életében először fér hozzá digitális eszközökhöz, nő az IT-szektor és a benne lévő cégek is beindulnak. Adalékként: az országban 180 millióan élnek, 90 millió a huszonöt év alatti.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6218323917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása