Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia Thaiföldön

2024. augusztus 29. - ferenck

Andrew Ng, gépitanulás-szakértő nemrég járt Thaiföldön, és elragadtatással írt arról, hogy mekkora a pörgés mesterségesintelligencia-fronton. Pedig a délkelet-ázsiai ország sem a technológiában, sem alkalmazásaiban nem tartozik az élenjáró fejlesztők közé. Ugyanakkor kormányzati, vállalati, felsőoktatási szinten egyaránt nagyon lelkesek. Ng szerint több szempontból fontosabb a pozitív hozzáállás, mint a fejlesztések aktuális szintje.

A fejlett gazdaságok, mint az Egyesült Államok és Kína változatlanul vezető szerepet játszanak, a generatív MI-vel viszont mások számára is több a lehetőség. Különösen a nyílt vagy részben nyílt forrású alapmodellekkel könnyebb jól működő MI-projekteket indítani. Ng sok thaival találkozott, akik nemcsak áradoztak a technológiáról, hanem maguk is dolgoznak rajta.

thaifold.jpg

A miniszterelnökkel és az oktatási miniszterrel szintén tárgyalt, és mindkettő szenvedélyesen beszélt a mesterséges intelligenciáról. Felvázolták neki, hogyan lehetne MI-tréningeket szolgáltatni, miként lehetne több tantárgy oktatását MI-vel javítani.

A kutató külön örült, hogy mindenki az értékteremtésről és realista kockázatokról, például az MI félretájékoztatásban, dezinformációban játszott szerepéről beszélt, viszont senki nem faggatta arról, hogy a technológia valóban az emberiség kipusztulásához vezet, vagy sem. Ne felejtsük el, hogy néhány éve ő mondta lakonikusan: ma az MI utolsóítélet-féle kockázatait mérlegelni kb. annyira reális, mintha a Mars túlnépesedéséről vitáznánk.

thaifold0.jpg

Üzleti vezetőkkel konzultálva, meglepte, milyen tempóban folynak a kísérletezések. Az ország vezető digitális pénzügyi intézménye, a KBank alá tartozó KBTG chatbot tanácsadót, MI-alapú személyazonosság-hitelesítőt, ön-biztosításnál segédkező MI-t és thai nyelvű nagy pénzügyi modellt fejleszt. Ezekkel a megoldásokkal növekedni fog a mobil bankolás, javul a pénzügyekhez való hozzáférés.

Más szektorok vezetői szintén kísérletezésre buzdítják fejlesztőcsapataikat. Az ipari szektorban, a turizmusban, a kereskedelemben és egyéb területeken is bőven van helye MI-alkalmazásoknak – vonta le a beszélgetésekből a következtetést Ng.

Fejlett és fejlődő országokban egyaránt meglátogat felsőoktatási intézményeket, és nem egyszer tapasztalta meglepve, hogy az utóbbiakban gyorsabb az MI adaptálása. A Chulalongkorn Egyetem rektorával és vezető MI-szakértőjével találkozva, megtudta, hogy a kampuszon a diákoknak, személyzetnek, mindenkinek lehetőségében áll generatív MI tréningen részt venni. Appokat is fejlesztenek, például a depresszióra is kidolgoztak egyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7218471403
süti beállítások módosítása