Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ukrajna orosz inváziója forradalmasította a hadászati drónhasználatot

2023. augusztus 07. - ferenck

A drónok gyorsan a csataterek alapvető eszközévé váltak, támadóerejük folyamatosan nő. A világ kormányai most Ukrajnára figyelnek, hogy levonják a tanulságokat az esetleges lázadók, félkatonai csoportok és drogkartellek elleni harchoz.

Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta többszáz drónfejlesztő cég alakult az országban, komplett helyi iparág jött létre. A startupok által épített légi és tengeri robotokat a hadsereg ellenséges pozíciók megfigyelésére, tüzérségi csapások irányítására és (időnként orosz területen is) bombák ledobására használja.

ukran_dron.jpg

A Twist Robotics kvadkopterei mesterséges intelligenciával vezérelt célkövetést használnak. Azért van szükség MI-re, hogy a célpontot akkor se tévesszék szem elől, ha az operátorral megszakad a rádióösszeköttetés. A Warbirds légi és vízi drónjai hasonló képességekkel rendelkeznek.

Ha háborús zónában kell dolgozni, a helyi fejlesztők előnyben vannak a külföldiekkel szemben. Az ukrán hatóságok hazai cégeknek hozzáférést biztosítanak elfogott orosz zavarótechnológiákhoz, azok alapján ellen-megoldásokat dolgozhatnak ki. Ezek a startupok óriási mennyiségű adathoz, például tankok vagy aknák képeihez is hozzájutnak közvetlenül a frontról, és a fotókat rendszereik gyakoroltatásához használhatják. Gépeik csatatéri teljesítményéről szintén azonnali visszajelzést kapnak.

ukran_dron0.jpg

Külföldi vállalatok is a dróngyártásba való bekapcsolódásra törekednek, például hozzá akarnak férni ugyanazokhoz az adatokhoz. A kanadai Dragonfly és az amerikai BRINC a helyszínen fejleszt ember nélküli légi járműveket, a katonai mesterséges intelligenciával foglalkozó német Helsing és a szintén amerikai, adatelemző Palantir irodát is üzemeltet az országban.

Értelemszerűen az oroszok is reagálnak, az utóbbi hónapokban például fokozták a célpontba ütközéskor felrobbanó Lancet pilóta nélküli repülők gyártását. Az új egységekben a Forbes szerint MI-s vezérlésre és célpont-beállításra alkalmas Nvidia Jetson TX2 számítógépek is vannak. Az orosz állami média cáfolta a Forbes állítását.

Más országok is felgyorsították a drónos hadviseléssel kapcsolatos fejlesztéseiket. Az amerikai hadsereg könnyen beszerezhető alkatrészekből drónok és más légi járművek, hajók és tengeralattjárók adatai által veszélyforrásokat azonosító rendszert fejlesztett. Az izraeli védelmi erők légicsapás-célpontokat kiválasztó MI-rendszert telepítettek. Egy másik rendszer kiszámolja a szükséges hadianyagot, ütemezi a légi csapást, drónoknak és más repülőknek (ember is van rajtuk) jelöl ki célpontokat. Tajvan átfogó drónfejlesztés programot indított.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9618186827
süti beállítások módosítása