Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre népszerűbb a Google Go programnyelve

2024. március 11. - ferenck

A Go vagy golang, a Google programnyelve még soha nem volt olyan előkelő helyen a Tiobe számítógépes nyelvek népszerűségi indexén, Top 10-jén, mint most. Több éve jön felfelé, jelenleg a nyolcadik a Docker és a Kubernetes fejlesztéséhez használt nyelv. (A Docker operációs rendszer-szintű vizualizációt végző, a Kubernetes nyílt forrású alkalmazáskezelő, azokat automatizáló program.)

Tavaly a tizedik volt a 2009 novemberében bemutatott Go. A rangsor az adott hónapra vonatkozik, de teljes évre is vannak statisztikák. A Google nyelve esetében a korai népszerűség rövidéletűnek bizonyult, 2015-ben volt amikor már csak a 122. helyen szerepelt, és úgy tűnt: befellegzett neki.

google_go0.jpg

2016-ban félévenkénti frissítési, ráncfelvarrási, újrakiadási ciklusra állt a Go, azaz a Google, és minden egyes újítással javult is. A Docker és a Kubernetes párhuzamosan és jelentősen fejlődött.

A Go-t ma sok szoftveres területen, például backend (szerveroldali, weboldalak hátsó részének) programozáshoz, webszolgáltatásokhoz, mint az API-k (alkalmazásprogramozói interfészek) használják.

A Tiobe vezérigazgatója, Paul Jansen szerint a Go sokáig az első tízben fog maradni. Legutóbbi verzióját, a Go 1.22-t február hetedikén adták ki.

A nyelvek értékelése több kritérium, az azt használó képzett mérnökök, tanfolyamok, „külsős” értékesítők száma alapján történik. A pontos kimutatáshoz Google-, Bing-, Wikipédia-keresések és más hasonló honlapok adatait használják fel.

A februárban megjelent indexen a Google C++ utódjának tartott Carbon nyelve először került be az első százba. A sorrend a következő: Python, C, C++, Java, C#, JavaScript, SQL, Go, Visual Basic, PHP.

A vetélytárs Pypl Programnyelvek Népszerűségi Indexén a Go nincs az első tízben. A rangsort a kapcsolódó oktatóanyag (tutorial) Google-kereséseinek száma alapján állapítják meg. Náluk a következő sorrend alakult ki: Python, Java, JavaScript, C/C++, C#, R, PHP, TypeScript, Swift, Objective-C.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6718327027
süti beállítások módosítása