Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kisokos: hogyan adjunk utasításokat a mesterséges intelligenciának avagy mire vigyázzunk promptolás közben?

2024. április 29. - ferenck

A generatív mesterséges intelligencia térhódításával, a különböző modellekkel közösen készülő munkáknál nagyon fontos, milyen utasításokat adunk nekik a kimenettel kapcsolatban. Nincsenek aranyszabályok, de már most komoly tanulságok vonhatók le a ChatGPT berobbanását követő közel másfél év tapasztalataiból.

Mi vagy ki az MI, minek szeretnénk látni: romantikus költőnek, marketin-szakértőnek, könyvvizsgálónak, absztrakt festészettel foglalkozó művészettörténésznek, elsőéves joghallgatónak, állatélelmezés-felelősnek? Kinek, milyen közönségnek megy az anyag? Jobb, ha a chat legelején pontosítjuk ezeket.

prompt_2.jpg

Tegyük láthatóvá az implicit dolgokat, mert az MI nem lélekbúvár, nincsenek telepatikus képességei, nem olvas a gondolatainkban, nem találja ki, mit akarunk közölni vele. Fejben kell tartanunk, és a legvilágosabban kell megfogalmaznunk a célunkat. Kezdjük a kért cselekvéssel („magyarázd el”), pontosítsuk a végső kimenet formáját, hosszúságát, korlátait, kontextusát. Minél homályosabban fogalmazunk, az output annál távolabb lesz a várttól.

A végeredmény megfelelő tónusa, stílusa ugyanolyan fontos, mint a tartalma, nem mindegy, hogy Botticelli vagy Basquiat stílusú kép kell, a szöveg lánglelkű poézis vagy tényszerű, számszerűsített termékleírás stb.

prompt0_2.jpg

Figyeljünk a helyesírásra, nyelvhelyességre, nyelvtanra, hanyagoljuk a közösségi médiában megszokott rövidítéseket, mert ha nem, készüljünk fel a csalódásra.

Ha csalódás az első eredmény, magyarázzuk el az MI-nek az okokat, a magyarázattal finomítsunk a prompton, Elsőre egyébként is nagyon ritkán kapjuk azt, amit vártunk, folyamatos kommunikációval, iterációkkal, pontosításokkal juthatunk csak el az ideális kimenetig.

Maradjunk mindig pozitívak, ne mondjuk neki, hogy „ne csináld ezt és azt!” Legalábbis az elején, mert később már lehetünk kritikusak, miközben számunkra kedvező alternatívákat sugallhatunk neki, mint például „ez a kép túl kaotikus, az élénkpirosnál jobb a mélybíbor.”

Fogadjuk el, hogy az MI-nek megvannak a maga korlátai, és a gyakorlóadatait emberek szedték össze, tehát részrehajlása, elfogultsága a fejlesztőknek tudható be. A végeredményt senki nem ellenőrzi, úgy is viszonyuljunk hozzá.

Ne adjunk meg neki személyes infókat se magunkról, se a hozzánk közelállókról. Ettől még nem lesz jobb a prompt, másrészt személyiségjogi és biztonsági okok miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr918388285
süti beállítások módosítása