Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Okostelefonos alkalmazás kiszűri a hamisított babatápszert

2024. augusztus 16. - ferenck

A fogyasztókat évek óta aggasztó problémára reagálva, a KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatói hamisított babatápszereket azonosító okostelefonos technológiát fejlesztettek. A munkában két dél-koreai és egy szingapúri egyetem is részt vett. Az alkalmazás neve PowDew.

Hamisított tápszerek miatt gyakoriak a botrányok, megtörténnek tragédiák. 2008-ban melaminnal szennyezett tápszer legalább hét csecsemő halálát, és 300 ezer megbetegedését okozta Kínában. A vegyszer a fehérjetartalom mesterséges növelése miatt került a kajába.

babatapszer.jpg

Egy 2020-as tanulmány arról számolt be, hogy hamisított babatápszerek miatt csecsemők koponyája irreálisan megnagyobbodott. A folyamatos aggodalmak ellenére az eredetiség valósidejű ellenőrzését máig nem sikerült megnyugtatóan megoldani.

A PowDew okostelefon beépített kameráját használva elemzi porított élelmiszerek egyedi fizikai tulajdonságait, például az összetevők és a gyártási folyamat által meghatározott nedvesíthetőséget és porozitást.

babatapszer0.jpg

A technológia használata egyszerű: megnyitjuk az alkalmazást, majd a kamerával megörökítjük a tápszert. Az app ezt követően az eredetiséget ellenőrizendő, megfigyeli a vízcseppek mozgását a por felületén.

Hat babatápszer-márkán tesztelték, és 96,1 százalékos pontossággal azonosította a hamisított termékeket. Nemcsak a melamint mutatja ki, hanem a rossz minőségű port, valamint azt is, ha a tápszert egy az egyben valami mással helyettesítették. Ez úgy történik, hogy a cseppképződést összehasonlítják az eredetivel.

A kutatók szerint a technológiával más porított élelmiszerek és gyógyszerek szintén ellenőrizhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9018463073
süti beállítások módosítása