Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Globális mesterségesintelligencia-biztonsági csúcstalálkozó lesz novemberben

2024. október 04. - ferenck

Rengetegen foglalkoznak a mesterséges intelligencia biztonságával, Kína, az Egyesült Királyság és Európai Unió szabályozták, az Egyesült Államok szabályozná a területet – elnöki rendeletek vannak már –, ki megengedőbben (Egyesült Királyság), ki kevésbé megengedően (Kína) áll hozzá. Kétségtelenül a számítástudomány egyik „legforróbb” témája, nem véletlenül alkalmaznak a nagy fejlesztőcégek etikusokat, morálfilozófusokat.

A Biden-adminisztráció globális MI-biztonsági csúcstalálkozót tervez. Az USA kongresszusa küszködik a szabályozással. Ne felejtsük el: a legnagyobb fejlesztőcégek amerikai mamutvállalatok, és rengeteg bevételt generálnak az országnak.

ai_summit.jpg

A csúcsra, az MI-biztonsági Intézetek Nemzetközi Hálózatának első találkozójára a Szilícium-völgyhöz közeli San Franciscóban kerül sor november 20-21-ikén, hogy „előrelépjenek a biztonságos, veszélytelen és megbízható mesterséges intelligencia fejlesztésében.”

A májusi szöuli MI-csúcson alakult hálózathoz olyan országok, államszövetségek tartoznak, mint Ausztrália, Dél-Korea, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Európai Unió, Japán, Kenya, Szingapúr. Franciaország önállóan is tag, nyilván azért, mert lazábban szabályoznak, mint az Unió – ott futnak a legígéretesebb EU-s projektek, számos amerikai-francia közös kezdeményezés indult.

Szöulban egyeztek meg az MI-biztonság, az innováció és a befogadás prioritásként történő kezeléséről. A San Franciscói összejövetelt indító gyűlésnek tekintik a februári párizsi újabb csúcs előtt. Együttműködéseket terveznek megbeszélni.

Az összes tagország képviseli magát MI-biztonsági intézet vagy annak megfelelő állami tudományos szerv szakembereivel, ismereteiket osztják meg, hogy előremozdítsák az ezirányú fejlesztéseket, a biztonsági szempontok figyelembevételét. Felhőszámítás-szolgáltatók és MI-fejlesztők a cybertámadásokkal szembeni védekezést is megvitatják. 

A riadalmat a generatív MI berobbanása, gyors elterjedése, a rengeteg hasznos mellett a sok haszontalan alkalmazása, mélyhamisítványok és hasonlók váltották ki. A munkahelyek elvesztésétől való félelem, választások elcsalásának lehetősége reális aggályok, de még mindig divatos apokaliptikus rémálmokkal, MI-ítéletnapokkal riogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8618498890
süti beállítások módosítása