Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

DNS alapján azonosít személyeket a program

2017. december 04. - ferenck

Különleges fejlesztéssel állt elő a Columbia Egyetem és a New Yorki Genom Központ (NYGC). A DNS-t használó szoftver személyek gyors és pontos azonosításában segít. A valósidőben 10-20 gigabájtnyi DNS feldolgozására képes hitelkártya-méretű MinION szkekvenáló eszközt és kereskedelmi forgalomban beszerezhető más technológiákat használnak hozzá. (A szekvenálás a DNS bázisainak sorrend-meghatározására használt biokémiai módszer.)

A kétlépéses folyamatban a kutatók a DNS-ből egyéni változatokat, egyedi nukleotidokat szedtek ki, majd valószínűségi algoritmussal vizsgáltak. Az összes apró változósort az adatbázisban található más genetikai profilok kapcsolódó változóival hasonlították össze. Minden egyes keresztreferenciával nő az azonosítás esélye, csökken a feldolgozandó anyag. A tesztekből kiderült, hogy a rendszer néhány perc alatt, 60-300 keresztreferencia után képes beazonosítani a kapcsolódást.

dna0.jpg

A kutatók által „MinION vázlatkészítésnek” nevezett technika agyunk azon képességéhez hasonlít, amellyel felismerhető képeket azonosítunk absztrakt mintázatokban. A tanulmány elsőszámú szerzője, a Cornell Tech posztdoktori hallgatója, Sophie Zaaijer szerint a technika olyan, mint amikor valaki pár jegy alapján ismer fel például egy Picasso-festményen látható madarat.

A technológia több fontos lehetséges alkalmazással kecsegtet.

dna.jpg

Az egyik áldozatok azonosítása katasztrófa sújtotta terepeken, például földrengés vagy repülőgép-szerencsétlenség után. Szakértők elmondása alapján a jelenlegi DNS-alapú megoldás tovább tart, mint a többi (fogak és más orvosi adatok vizsgálata stb.), ráadásul drága is. A MinION és az új szoftver az időt és a költségeket is csökkenti.

A rákkutatásban szintén használhatják. Sejtvonalak hibás azonosítása és fertőzéseik egy 2014-es tanulmány szerint kb. 9 milliárd dollár veszteséget generálnak megismételhetetlen vizsgálatok esetében. Az új technikával relatíve alacsony áron könnyebb az azonosítás, azaz a kutatásokra folyósított anyagi támogatásból kevesebb vész kárba, több pénz fordítható életmentő felfedezésekre. Neville Sanjana, az NYGC egyik vezető kutatója elmondta, hogy „jó áron az összes labor alkalmazni fogja a technikát.”

A GNU Általános Nyilvános Licenc alatt lévő szoftver máris letölthető a GitHubról.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7813415465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása