Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Agyszkenneléssel biztonságosabb a vezetés

2018. január 08. - ferenck

A jelenlegi önműködő autók felvillantanak valamit a közelgő változásokból, a hagyományos vezetés átalakulásából és a közlekedés jövőjéből. Sok vezető viszont nem szívesen adná át a volánt egy mesterséges intelligenciának. Egyes gyártók behatóan tanulmányozzák a köztes lehetőségeket, és vezetőtámogató, például parkolásnál és fékezésnél segítő funkciókat építenek a járműbe.

A Nissan más közbülső megoldáson dolgozik. A cég január elején jelentette be agy-jármű (brain-to-vehicle, b2v) interfész fejlesztését. Az interfész a sofőr reakcióidejének felgyorsításával teszi biztonságosabbá a közlekedést.

nissan0.jpg

A humán vezető és a rendszer félautomata együttműködése során az utóbbi a vezető agyából érkező jeleket olvasva és értelmezve előrejelzi az előbbi cselekedeteit. Az agyi jeleket elektroenkefalográf (EEG) technológiával – idegsejtek elektromos aktivitásának valósidejű felvételével – fejti meg, és a sofőr így 0,2-0,5 másodperccel korábban kezd el például fékezni.

A „Nissan Intelligens Mobilitás” nevű megoldás autonóm módban érzékeli, ha a sofőr kényelmetlenül érzi magát, és kiterjesztett valóságot (AR) is használ, hogy javítsa a látását.

nissan.jpg

„Nagyon sokan személytelen jövőt látnak az autonóm vezetésben, szerintük az ember a gépek javára lemond az irányításról. A b2v technológia a saját agyunkból érkező jelek felhasználásával pont az ellenkezőjét teszi, és a vezetés izgalmasabbá, élvezetesebbé válik” – nyilatkozta Daniele Schillaci, a Nissan ügyvezető alelnöke.

A rendszert a január 9-én kezdődő las vegasi CES-en (Consumer Electronics Show) mutatják be. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy korai szakaszban tartanak vele, és a cég elmondása alapján 5-10 éven belül kerülhet gyakorlati alkalmazásra. A videókon a vezetők kicsi fekete headsetet viselnek.

Egyes idegtudósok viszont aggódnak az EEG technológia járművekben való alkalmazása, biztonságuk miatt. Elismerik, hogy a közvetlen agy-komputer interfészek vetélytársai lehetnek a majdani általános mesterséges intelligenciának (Elon Musk is ezt az álláspontot képviseli), ugyanakkor a b2v-ben komoly kockázatot látnak.

Az agyunkkal kontrollált interfésztechnológia nem új, viszont rendkívül ígéretes kutatási terület. Tavaly szeptemberben a johannesburgi Wits Egyetem kutatói először a világon emberi agyat kapcsoltak az internetre, és dolgok internete (IoT) csomópontként működött a weben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr913555547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása