Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotkutyával köszönti Kína a Kutya évét

2018. február 27. - ferenck

Egy hajdani kínai hadúr különleges lovát Jueyingnek hívták. A legenda szerint a ló olyan szélsebesen vágtázott, hogy saját árnyékát is lehagyta…

2018-ban egy másik Jueying hivatott ámulatba ejteni a világot. Nem ló, de szintén négylábú – 1 méter hosszú, 0,6 méter magas, mindössze 7 kilós kutya. Gyorsaságban egyelőre nem veszi fel a versenyt legendás elődjével, de megmássza a meredek lejtőt, nem jelent neki problémát a hófedte talaj, egyensúlyát akkor is megőrzi, ha jókorát ütnek rajta.

kinai_robot.jpg

Az új Jueying nem akármilyen kutya, hanem a Sanghajhoz közeli Csöcsiang Egyetemen (ZJU) fejlesztett robot.

Vele köszöntik a február 16-án indult kínai újévet, a Kutya évét.

„Teljesítménye egyértelműen jelzi, hogy négylábú robotok terén Kína elérte a világklasszis szintet” – méltatja teremtményét Zhu Quiguo, a fejlesztések egyik vezetője, arra utalva, hogy bepótolják a robotikai nagyhatalmakkal, elsősorban az Egyesült Államokkal és Japánnal szembeni lemaradást.

kinai_robot0.jpg

Négylábúak terén a Boston Dynamics gépeinek köszönhetően különösen magas a mérce. A robotkutyák pedig Aibo, a Sony (nemrég újjáélesztett) darabja óta népszerűek; felsőoktatási intézmények, vállalatok és otthoni barkácsolók előszeretettel fejlesztenek gépkutyusokat.

Jueying változatos feladatokat abszolvál: fut, ugrik, fel- és lemegy a lépcsőn, felemeli a lábát, akár 20 kilós tárgyakat is megmozgat.

„Rugalmas és finom mozgásával, bonyolult környezetekre adott gyors és pontos reagálásával figyelemreméltó alkalmazkodóképességet mutat. Ha például egyensúlyát veszti egy acélcsövön, pozícióján folyamatosan javítva, még akkor is sikerül talpon maradnia, amikor az embernek nem jön össze ugyanez. Az egyensúly megtartása a rendszer és a vezérlés hatékony integrációja miatt lehetséges” – magyarázza Zhu Quiguo.

Jueying eredeti algoritmusát felokosították, „agya” most már gyorsan elemez különféle szituációkat, és a megfelelő mozdulatokra utasítja végtagjait, hogy ne vágódjon hasra. Ha mégis megtörténne, összeszedi magát, majd feláll.

„Az emberhez hasonlóan, végtagjait kinetikus energia vezérli, így jobban tud interakciókat folytatni környezetével. Mivel rugalmasabban és természetesebben jár, a laboratóriumból kimozdulva, fontos szerepet játszhat mindennapos élethelyzetekben” – összegez Zhang Xueyin, a fejlesztőcsoport egy másik tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6113667512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása