Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kriptobűnök felderítésében segítene az Amazon

2018. április 24. - ferenck

Az Amazonon csak azt nem találjuk meg, ami nem létezik, de idővel talán még azt is…

Elképzelhető, hogy hamarosan viszont egészen különleges és limitált szolgáltatást vásárolhatnak az érintettek: megtudhatják kriptovaluta felhasználók személyazonosságát.

Szörnyülködés előtt a tények: az Amazon szabadalmi oltalmat kapott 2014-es „piaci adatstreaming” beadványára. A cég ezúttal nem termékeket, hanem adatokhoz történő hozzáférést kínál eladásra. Személyek internethasználatától kezdve a valós címükig, ezen a piacon minden információ megtalálható.

amazon.jpg

A szabadalomban az Amazon az adatpiac több lehetséges felhasználását sorolja fel.

Az egyik a kriptovalutákról szól, amelyeket eleve úgy terveznek, hogy ne lehessen könnyen kitalálni az üzletelők igazi identitását. Csak a betűk és számok hosszú sorából álló kriptocímek kellenek a nagy főkönyvben követhető tranzakciókhoz. A főkönyv azonban decentralizált, így kvázi lehetetlen meghackelni.

Felhasználók személyazonosságát viszont nem lehetetlen kideríteni. Ha a címet más információkkal összekombináljuk, előbb-utóbb eredményt érhetünk el. Saját piacterén keresztül az Amazon pont ezt kínálja. A kripto adatfolyam ismert bitcoinos ügyletekkel kezdődik. Mivel a blokklánc nyilvános, az információhoz könnyű hozzáférni, és szinte valósidőben frissíthetjük is.

amazon0.jpg

Az adatfolyam innentől válik izgalmassá. Az Amazon és a bitcoint elfogadó többi e-kereskedő a kriptovaluta címhez hozzá tudja rendelni a személyazonosításhoz nagyon fontos adatnak számító szállítási címet. Persze lehetséges, hogy a vásárló hamis címet használ. Az Amazon javaslata: telekom szolgáltatók az adatfolyamhoz hozzáadhatják a tranzakcióhoz kapcsolódó IP-cím helyszínét, amiért természetesen fizetne a telekom cégeknek (a szabadalomban ez a kitétel ugyan nem szerepel, de nyilvánvaló.)

A kripto adatfolyamra kormányzati, hatósági személyek is előfizethetnek. Képzeljük el, hogy az adóhivatal nyomon követi egyes személyek blokklánc-tevékenységét, adásvételeit, és az információk hasznos segítséget nyújtanak kiszámolni, hogy az illető annyi adót fizetett be, amennyit kellene vagy sem.

Bűnüldöző szervek is rászállhatnak illegális termékeket árusító kriptocímekre, és a szolgáltatással elvileg hamar rátalálhatnak személyekre, már ha egy bűnöző annyira naiv, hogy ugyanarról az IP- és kriptocímről bonyolítja összes törvényes és törvénytelen adásvételét.

A szabadalom szerint az Amazon gigabájt-alapon kínálná a szolgáltatást. Egyelőre azonban csak szabadalomról van szó, semmi többről, semmiféle ilyen szolgáltatás nem indult el.

Számos kormányzati ügynökség viszont fel akarja számolni a kriptobűnözést., és nem lenne meglepő, ha üzletelnének az Amazonnal…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr513854654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása