Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI mentheti meg az információ túlterheléstől az amerikai katonákat

2018. május 09. - ferenck

Az információs társadalom egyik problémája a folyamatos adatáramlással járó túlterhelés. Agyunk egyszerűen nem bír mindenre koncentrálni, alaposan megismerni részleteket, mert másra kell összpontosítania.

Katonákkal ugyanez történik, legalábbis megtörténhet. Komolyabb problémákat megelőzendő, az amerikai hadsereg kutatólaboratóriuma idegtudósokkal és MI-szakértőkkel együtt tanulmányozza, hogyan kezeljék katonák és pilóták harccal, csatákkal összefüggő stresszes helyzetekben az információáramlást.

Jobb, ha az adatokkal mesterséges intelligencia foglalkozik, az ember pedig fókuszáljon a kritikus és kreatív gondolkodásra – vonták le a következtetést.

army1.jpg

„Az emberek egyszerűen nem tudják feldolgozni a potenciálisan elérhető információmennyiséget. Viszont semmi nem közelít meg minket a komplex és dinamikus szituációkhoz, például csatatéri környezethez történő alkalmazkodásban. Több lehetőségre van szükségünk az emberi változékonyság, viselkedés és szándék különféle kontextusokban való megnyilvánulásainak felbecslésére és előrejelzésére” – jelentette ki Jonathan Touryan, a kutatásban résztvevő idegtudós.

A logisztikai problémákat kezelő MI speciális alkalmazásairól még nem beszéltek, mert egyelőre a probléma tudományos oldalára összpontosítanak.

Az amerikai hadsereg többször próbálkozott hasonló mesterséges intelligenciával, például évekig dolgoztak valósidejű logisztikai információkat feldolgozó hálózattal. Az információk az adott területen lévő összes katonára vonatkoztak. Ha nehéz feladattal akartak megbízni valakit, a hálózat segített megtalálni a legalkalmasabb személyt.

army2.jpg

A kutatók forgalmas autópálya virtuálisvalóság-szimulációjában mérték sofőrök vezetés közbeni szívritmusát és agytevékenységét. Meg akarták tudni, hogyan kezelik stresszes közegben a figyelmüket elterelő információkat. Az agytevékenységet végig képernyőre vetítették.

A vetítéshez a saját fejlesztésű CLIVE eszközt (EEG-ket képileg megjelenítő személyre szabható világító interfészt) használták. Látni kívánták, hogy új információk megtanulásának képessége összefügg-e, szinkronban van-e a vezető és az utas közötti agyhullámokkal.

Több tanulmányból kiderült, hogy a magasabb szintű összhang valóban összekapcsolható a jobb kommunikációval, információk pontosabb megértésével.

A kísérletekkel a kutatók meg akarják tudni, hogy a katonákat mikor éri érzékszervi túlterhelés. Ezt követően dolgozzák ki a releváns információkat az agyba pont a megfelelő pillanatban eljuttató mesterségesintelligencia-algoritmusokat.

Az MI nem válik katonai műveletek kulcsává, hanem helyettünk teszi meg azt, amire időnként túlterheltnek érezzük magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr813900324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása