Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kriptokereskedés úszó szigeteken

2018. május 25. - ferenck

A 2008-ban Milton Friedman unokája, a szoftvermérnök és politikai-gazdasági elméleteiről ismert Patri Friedman és a technológiai vállalkozó, befektető, libertariánus filantróp Peter Thiel által alapított kaliforniai Seasteading Institute tavaly januárban állt elő a világ első úszó városának látványterveivel. A munka 2019-ben kezdődhet a Csendes-óceán közepén, a paradicsomi Francia-Polinéziában.

A helyszínválasztás nem a véletlen műve – az ottani föld korallon alapul, és a tengerszint növekedésével el fog tűnni.

szigetkripto.jpg

A Seasteading Institute és a 2017-ben alapított Blue Frontiers közös projektje csak a kezdet, a jövőben többszáz hasonló úszószigetet – „tengeri zónákat” – képzelnek el szárazföldi otthonukat az óceánra cserélő vagy odakényszerülő lakosokkal. Az elsőre libertariánus utópiának tűnő koncepció szerint kizárólag a speciálisan erre a célra kitalált Varyon kriptovalutát használnának.

A Varyon előzetes értékesítése hétfőn megkezdődött, 1 Ethereum 14,740 Varyon. (1 ETH kb. 690 USD.)  

A Blue Frontiers reméli, hogy a kriptopénzből az építkezés megkezdéséhez elegendő mennyiséget értékesít. Ha minden jól megy, 2020-ban nyitják meg az első sziget „kapuit.” A független szigeteket a részben a kriptovalutákkal megvalósuló digitális decentralizáció fizikai kiterjesztésének tartják. Remélik, hogy a kezdeményezésből új társadalmak és államigazgatási formák fejlődnek ki.

szigetkripto0.jpg

Az egyik kutató, Nathalie Mezza-Garcia elmondta, hogy a földrajzi koordinátáikat folyamatosan váltogató szigetek lakói törvényeikről maguk döntenek, és minimális szabályozás mellett élhetnek majd. Ha valakinek nem tetszik szigete államrendje, foghatja a házát, és átúsztathatja egy másik szigetre.

Ne csak unatkozó milliomosokra, világvárosi léttől megcsömörlött kalandorokra gondoljunk, mert az új lakókörnyezeteket elsősorban az otthonukat a klímaváltozás miatt elhagyni kényszerülő személyeknek szánják. Kérdéses persze, hogy az érintettek megengedhetik-e maguknak a high-tech környezetet.

szigetkripto1.jpg

A természettel harmóniában élő közeg másra, például betegek gyógyítására, az éhínség elleni küzdelemre stb. szintén ideális.

A minimális vagy annál is kevesebb szabályozás és az államon kívüliség azt is jelentheti, hogy a szigeteken az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA által nem engedélyezett gyógyszereket is használhatnak. A projekt támogatói több ízben hangsúlyozták, hogy a szervezet ígéretes őssejt-kutatásokat és kezeléseket akadályoz meg. Az aprólékos orvosi szabályozás hiányának természetesen meglehetnek a maga hátulütői is…

Az elképzelés fejlett és fenntartható technológiával kivitelezhető, ráadásul a szigetállamok a legelrugaszkodottabb infokom és egyéb kísérleteknek szintén otthont adhatnak. Országokat viszont nehéz lesz meggyőzni, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak a gazdaságukat teljes mértékben kriptovalutákra alapozó úszó utópiákkal. Az együttműködés különösen azokban az esetekben okozhat problémát, ha az adott sziget valamelyik állam tengeri felségterületére téved.

Mesterséges szigetekre a jelenlegi szabályozás mellett a legközelebbi ország törvényei vonatkoznak, de csak abban az esetben, ha a sziget 200 tengeri mérföldnél (370,4 kilométernél) nincs messzebb az érintett ország partjaitól. Ha igen, akkor semmiféle nemzeti törvény nem érvényes rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr513993490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása