Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy MI gyakorlott bőrgyógyászoknál is jobban diagnosztizálta a melanómát

2018. június 11. - ferenck

Először fordult elő, hogy egy – mélytanulásos (deep learning) ideghálón alapuló – mesterséges intelligencia rutinos dermatológusoknál is pontosabban detektálta a bőrrákot.

A konvolúciós ideghálókat (CNN) az idegsejtek egymáshoz kapcsolódásakor és a szem által látottakra történő reagálás közben lejátszódó biológiai folyamatok inspirálják. Nagyon gyorsan tanulnak, képeket nézve tanítják magukat, és minél többet tanulnak, annál jobb teljesítményre képesek.

melanoma.jpg

A Heidelberg Egyetem Dermatológia Tanszékén oktató Holger Haenssle professzor szerint egy CNN a kisgyerekek agyához hasonlóan működik, azaz – minden egyes gyakorlat, újabb és újabb leckék elsajátítása után jobb lesz.

Haenssle és német, francia és amerikai kollégái kollegái több mint 100 ezer fényképen gyakoroltatták az ideghálót. A tízszeres nagyítású, dermatoszkópos (bőrre helyezett mikroszkóppal készült) fotók rosszindulatú bőrrákos daganatokat és jóindulatú anyajegyeket egyaránt ábrázoltak. A hálót melanómás megbetegedések azonosítására tanították meg.

melanoma0.jpg

Az amerikai Bőrrák Alapítvány adatai alapján az Egyesült Államokban évente kb. 10310 személy hal meg melanómában.

A tréning után az egyetem irattárának erre a célra még soha nem használt képeiből két tesztsorozatot állítottak össze. Az egyiket csak az ideghálóhoz használták, de előtte, 17 ország 57 dermatológusát a 100 legnehezebben megállapítható elváltozást ábrázoló képekkel tesztelték.

A bőrgyógyászok előbb diagnosztizáltak, majd ki kellett dolgozniuk a kezelési módot. Négy héttel később, friss klinikai információk birtokában és ugyanazon fotók közelképét nézve megint diagnosztizálás volt a feladatuk.

Az első teszten a melanómás daganatok 86,6, a jóindulatú anyajegyek 71,3 százalékát azonosították. A CNN ugyanazon az adatsoron jobban, 95, illetve 71,3 százalékos pontossággal teljesített. Az orvosok feljavultak a második tesztre, akkor már 88,9 és 75,7 százalékot értek el – igaz több információval is rendelkeztek.

A csak dermatoszkópos képekkel dolgozó és pluszinformációkat nem használó idegháló azonban megint jobb teljesítményt nyújtott.

Haenssle és kollégái jövőképében a CNN nem fog dermatológusokat helyettesíteni, hanem mellettük dolgozik majd. Ember-gép együttműködéssel próbálnak harcolni a melanóma ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9614036550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása