Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciával pontosabban előrejelezhető az időjárás

2018. július 02. - ferenck

Április 18-án hatalmas vihar tombolt a kanadai Ontario államban, fagyos szél, jégeső és özönvíz pusztított, és több mint félmillióan elektromosság nélkül maradtak. Négy óra alatt a szövetségi állam legnagyobb közmű-szolgáltatója, a Hydro One megoldotta a problémát, helyreállt az áramellátás.

2016-ban, szintén Ontarióban, hasonló vihar után hat napba telt, amíg a rend helyreállt.

A változásban komoly szerep jutott a mesterségesintelligencia-megoldásoknak.

idojaras.jpg

Ha közeleg a vihar, vagy már ki is tört, a kárelhárítóknak a lehető legrészletesebb információkra van szükségük: időpont, intenzitás, lépték előrejelzésére, amelyek alapján életek menthetők meg.

Itt jönnek képbe az észak-amerikai nagyvárosok időjárás-prognózisaiban egyre gyakrabban, de még nem széles körben alkalmazott MI-rendszerek, amelyek ma már annyira pontosak, hogy a gyorssegélynyújtó szervezetek tudják, hova kell legsürgősebben kiszállniuk.

idojaras0.jpg

Az IBM áramkimaradásokat prognosztizáló eszköze múltbeli időjárási adatok és valósidejű mérések eredményeinek összehasonlító elemzéséből vonja le következtetéseit. 70 százalékos pontossággal dolgozik, akár 72 órával korábban megmondja, hogy mi fog történni. Egyre közelebbi a vihar, egyre pontosabb az előrejelzés.

A One Concern MI-je is viszonylag pontosan prognosztizálja, hogy földrengés, tűzvész és más természeti katasztrófák esetén hol lesz a legnagyobb szükség mentőkre, tűzoltókra, villanyszerelőkre stb.

Skót kutatók rendszere MI és közösségi ötletbörze (crowdsourcing) összekombinálásával jósolja meg, hogy erősen veszélyeztetett városi területeken hol a legnagyobb az árvíz esélye.

Ezek a rendszerek sokat segítenek városi önkormányzatoknak, állami szerveknek, mert így szükség esetén a rendelkezésre álló erőforrásokat is könnyebb csoportosítani, átcsoportosítani. Elterjedésük azonban inkább helyi jellegű, használatuk nem nevezhető általánosnak, és az átfogó megoldások is hiányoznak.

Az állami és a magánszektor egyelőre kivár, de csak idő kérdése, hogy mikor fektetnek be egy valóban nagyvolumenű projektbe.

Utána már az időjárás-előrejelzéseket is ember-gép vegyes csapatok készíthetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1614087151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása