Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciával tér vissza a Google Glass

2018. augusztus 09. - ferenck

Jennifer Bennett, a Google Cloud technikai igazgatója bejelentette a Google Glass visszatérését. A „szemüveg” okosabb lesz a közvéleményt főként személyiségjogi (privacy) aggályok miatt megosztó első változatnál.

Nem az ismert fogyasztói változatban – ha viselője akarja, mindent rögzítő – headsetként, hanem utca helyett ipari alkalmazásokban fog hasznosulni. A futószalag sokkal alkalmasabb közeg a kezet szabadon hagyó eszköz viselésére, mert ott funkcionális, és senkit nem riaszt el.

googleglass0.jpg

A Vállalati Kiadásról (Enterprise Edition) már tavaly nyáron beszámoltak, a Google komoly marketingkampányt folytat mellette, és csak azért hallunk keveset róla, mert cégek, s nem átlagfogyasztók a célcsoport.

Az új változatnak van egy különlegessége, az izraeli Platine szoftvergyártó appja, egy intelligens asszisztens, hangutasításokat elvileg értő, azokra vagy az információt megjelenítve, vagy hang útján válaszoló mesterséges intelligencia.

googleglass.jpg

A munkás raktárhelyiségben tartózkodik, és megemlíti az MI-nek, hogy segítsen anyagokat választani. Az app szóban válaszol, a kijelzőn pedig megjelennek a szükséges anyagok, és hogy hol találja meg azokat. A szoftver úgy szinkronizál, hogy a gyár vezetői azonnal látják, mit tesz a munkás.

A Platine beépítette az appot a Google hanginterfész-szolgáltatásába, a Glass esetében chatbot-szerű segédként működő Dialogflow-ba. Olyan, mintha az Amazon Alexa gyári kistestvére lenne. (A képfeldolgozásban szintén érintett Platine ügyfelei közé olyan vállalatok tartoznak, mint a GE, a Boeing vagy az Airbus.)

A mesterségesintelligencia-szolgáltatások a Google számítási felhőjéből érhetők el, azaz a Glass a felhőszámítási (cloud computing) lehetőségeket is alaposan kihasználja. 

Az app munkafolyamatok kezelésében segíti viselőjét. Bárkódokat szkennel és készít elő projektekre, ajánlásoknak néz utána stb. Bennett elmondta, hogy forradalmi eszköznek tartja, a dolgozók számára azokban a szituációkban nélkülözhetetlen lesz, amikor nehézkes és fura lenne laptopot vagy okostelefont használniuk.

Az új Glasst pilotprojektekben tesztelték. Az egyikben a Boeing dolgozói helikopter-gyártósoron viselték, egy másikban orvosok használták páciensek kivizsgálásához.

Anat Karni, a Platine termékmenedzsere elmondta, hogy az appot képfelismeréssel fogják bővíteni, és a Google AutoML szolgáltatása részben automatizálja a gépitanulás-modell gyakorlását.

Gillian Hayes, a Kaliforniai Egyetem (Irvine) ember-számítógép interakciókkal foglalkozó kutatója szerint a Platine app és a Google MI szolgáltatásai a Glass erősségeit domborítják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1714153405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása